Färre kvinnor på ordförandeposter och medelåldern ökar bland männen

Andelen kvinnor på ordförandeposter minskar bland börsens större bolag. Dessutom ökar medelåldern bland styrelseledamöterna. Det visar en ny undersökning från PwC Sverige, som täcker in samtliga bolag på Stockholmsbörsens huvudlistor.
Färre kvinnor på ordförandeposter och medelåldern ökar bland männen - Insiderkollen insyn
Shadowy business trio holding a briefing concerning the reported statistic data Foto: pressmaster - stock.adobe.com

”Vi ser tyvärr att trenden med färre kvinnor på ordförandeposter i Large Cap-bolagen fortsätter, där andelen har minskat från 12% till 9% på ett år. På Mid Cap är könsfördelningen oförändrad och bland Small Cap-bolagen ser vi en viss ökning av kvinnor med två procentenheter, berättar Anna Gustring Boman, som är ansvarig för rapporten på PwC.

Undersökningen visar också att medelåldern för styrelseledamöter har ökat. Medelåldern för manliga ledamöter har ökat till 59 år, medan medelåldern för kvinnor är fortsatt 55 år.

”Erfarenhet är självklart viktigt i styrelserummen, men skevheten är alldeles för stor i dagsläget där bara sex ledamöter är 33 år eller yngre”, säger Anna Gustring Boman

Det genomsnittliga arvodet till styrelsens ordförande har ökat på alla Stockholmsbörsens tre huvudlistor, och även när det gäller ledamöter ökar arvoderingen.

Störst är förändringen bland de medelstora bolagen, där det genomsnittliga arvodet till en ordinarie ledamot landade på knappt 280 000 kronor, vilket motsvarar en ökning med drygt 12% jämfört med året innan. Bland de största bolagen var ledamotens arvode upp med närmare 6% till cirka 518 000 kronor, och på Small Cap-listan ökade arvodet till ledamöterna med drygt 7% till drygt 197 000 kronor.

Årets studie omfattar år 2021 och totalt ingår 300 bolag i sammanställningen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.