Fastighetsbranschen räknar med recession innan årsskiftet

Fastighetsmarknadens aktörer i Europa är pessimistiska och räknar nu med en recession innan årsskiftet.
Fastighetsbranschen räknar med recession innan årsskiftet - Helena Ehrenborg PwC
Helena Ehrenborg. Foto: PWC/ Fedrik Persson/TT

”Fastighetsbolagens förväntningar på lönsamhet har sjunkit dramatiskt sedan förra året, och återspeglar den oro som finns både när det gäller världsekonomin, branschen och geopolitiken. Sju av tio tillfrågade tror nu att Europa kommer att gå in i en recession innan årsskiftet”, kommenterar Helena Ehrenborg, ansvarig för fastighetsbranschen inom PwC Sverige.

I förra årets undersökning uppgav 52% en ökad optimism för affärerna inför det kommande året. Den siffran har nu halverats. Även synen på lönsamhet och personalbehov faller stort.

I fjol var det cybersäkerhet som oroade branschen mest. Den har nu fallit ned till en sjätteplats. Istället är det faktorer som inflation, räntor och ekonomisk tillväxt som toppar.

Vad gäller städer ligger Stockholm kvar på en 19:e plats. Det är fem platser lägre än Köpenhamn som ligger i toppen i Norden. London håller ställningarna som favoriten vad gäller attraktionskraft följt av Paris, som klättrade om Berlin.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets