Fastighetsbyrån: Avmattning bakom siffrorna

Trots att de senaste siffrorna från Svensk Mäklarstatistik visar på en relativt stabil prisbild så är känslan att efterfrågan på marknaden minskat, menar Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Under augusti steg priserna på bostadsrätter i Sverige med 1 procent, medan priserna på villor var oförändrade, enligt den senaste statistiken från Svensk Mäklarstatistik. Sett till de senaste tre månaderna har priserna på bostadsrätter legat stilla medan villapriserna ökat med 1 procent.

Årstakten för bostadsrätter ligger på 8 procent för bostadsrätter och 9 procent för villor.

Enligt Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån, stämmer inte siffrorna överens med hur mäklare och konsumenter upplever marknaden.

– Vi kan känna av en viss avmattning i stora delar av landet och mest påtagligt är det i Stockholm, säger han i ett pressmeddelande.

Han menar att utbudet, speciellt i Stockholm, har ökat kraftigt. Detta då allt fler säljare inte får det slutpris de är nöjda med varvid de avvaktar med försäljningen. Detta gör att prisstatistiken inte påverkas.

– Det känns naturligt och sunt att vi ser en viss avmattning nu. Priserna har ökat kraftigt i många år och ligger på väldigt höga nivåer. Samtidigt börjar det befintliga amorteringskravet och bankernas mer restriktiva utlåning få effekter, fortsätter Johan Engström.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här