Fed-chef: Tror inte på V-formad återhämtning

Återhämtningen från coronakrisen kommer troligen inte att vara snabb. Det sade Mary Daly, Fed-chef i San Fransisco, i en intervju med Wall Street Journal.

“Jag räknar inte med någon kraftig V-formad återhämtning. Jag räknar snarare med något liknande negativa kvartal för tillväxten under 2020 och sedan en gradvis återgång till positiv tillväxt under 2021”, sade hon och tillade att detta helt beror på hur själva hälsokrisen utvecklas.

Även i ett bästa scenario kommer det att ta tid för ekonomin att komma i gång igen efter nedstängningen och det kommer att ta tid för myndigheterna att lyfta restriktioner och för människor att återfå förtroendet att de kan röra sig fritt i världen. Allt detta pekar mot en långsam återhämtning.

“Man ska inte räkna med att ekonomin återfår sin fulla styrka direkt”, sade Mary Daly.

Samtidigt kan återhämtningen komma att ta ännu längre tid, särskilt om coronapandemin visar sig mer bestående.

Mary Daly oroar sig också över att den redan låga inflationen kommer att sjunka än mer till följd av corona, men hon räknar med att Feds räntesänkningar kommer att få inflationen att återvända till målet på 2 procent över tid.

Fed kommer att hålla räntorna låga tills krisen passerat, pristrycket ökat och arbetslösheten vänt ned igen efter den kraftiga uppgång som nu förutspås.

Hon sade också att Feds olika åtgärder, med bland annat tillgångsköp, har haft en positiv påverkan, där marknaderna nu fungerar bättre. Hon ville inte säga något om Fed kan behöva göra mer än de redan gjort.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här