Fed-chef vill se snabb avslutning av tillgångsköpen

James Bullard som är Fed-chef i St. Louis vill att tillgångsköpen trappas ner snabbt ifall det skulle bli nödvändigt med räntehöjningar. Bullard sade till CNBC att han har efterfrågat att tillgångsköpen avvecklas helt vid slutet av första kvartalet 2022.
Federal Reserves James Bullard
James Bullard. Foto: Steve Helber/TT
”Jag stödjer en nedtrappning av tillgångsköpen med start i november. Jag har förespråkat att vi försöker bli klara med tillgångsköpen vid slutet av första kvartalet nästa år eftersom jag vill ha möjlighet att kunna reagera på eventuella uppsiderisker för inflationen nästa år i samband med att vi försöker lämna denna pandemi”, sade Bullard.

Fed har sagt att man avser att avsluta tillgångsköpen innan räntan höjs. Centralbankens nuvarande hållning är att de höga inflationssiffrorna beror på temporära effekter och att inflationen väntas gå ned under 2022. Därmed går det fortsatt att rättfärdiga den befintliga expansiva penningpolitiken.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.