Fed flaggar för tre räntesänkningar 2024

Federal Reserve lämnade styrräntan oförändrad på onsdagen, och flaggade för en räntebana nästa år som inkluderar tre räntesänkningar.
Fed flaggar för tre räntesänkningar 2024 - Federal Reserve Powell
Federal Reserve-chefen Jerome Powell. Foto: AP Photo/Patrick Semansky

Detta var tredje gången i rad som räntan lämnades oförändrad inom intervallet 5,25-5,50 procent. Beslutet togs enhälligt av det räntebeslutande organet FOMC, Federal Open Market Committee.

Utöver detta flaggade ledamöterna för att man avser att göra tre räntesänkningar på 25 baspunkter per sänkning, totalt 75 punkter. Detta var mindre än marknadens förhoppningar om fyra stycken, men aggressivare än vad ledamöterna tidigare indikerat.

Feds räntebesked gav ett rejält glädjeskutt på de amerikanska börserna. S&P 500 stängde på plus 1,37 procent och Dow Jones var för första gången över 37 000 punkter.

Fed-ordförande Jerome Powell antydde under den efterföljande presskonferensen att han var nöjd med utvecklingen.

”Inflationen har sjunkit från sina höga nivåer, och detta har skett utan en betydande ökning av arbetslösheten. Det är mycket goda nyheter”, sade han.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets