Fed-indikator visar att amerikanska ekonomin står på randen till recession

En allmänt följd ekonomisk indikator från Federal Reserve indikerar att den amerikanska ekonomin kan vara på väg mot ett andra kvartal i rad med negativ tillväxt, vilket motsvarar en tumregel för att definiera en recession. Det skriver CNBC.
Orosmoln
Mörka moln i New York. Foto: Seth Wenig/TT
I en uppdatering som publicerades på tisdagen pekar Atlanta Feds GDPNow-tracker nu på en ökning på årsbasis på endast 0,9% för det andra kvartalet. För en vecka sedan var bedömningen 1,3 procent tillväxt. Efter en nedgång på 1,5 procent under årets första tre månader visar indikatorn att ekonomin inte har mycket mer att göra innan den glider in i vad många anser vara en recession, skriver CNBC.

GDPNow följer ekonomiska data i realtid och använder dem för att förutse hur ekonomin utvecklas.

National Bureau of Economic Research, som är den officiella bedömaren, säger att en recession kan innefatta två negativa BNP-utfall i rad, men det är inte nödvändigtvis fallet. Exempelvis såg recessionen under 2020 bara ett kvartal med negativ tillväxt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco