Fed kan börja diskutera nedtrappade stödköp redan denna vecka

Amerikanska centralbankens räntebeslutande kommitté, FOMC, kan redan denna vecka initiera diskussioner om att börja minska de månatliga stödköpen på 120 miljarder dollar. Det skriver Financial Times.
Jerome Powell, ordförande för Federal Reserve.
Federal Reserves Jerome Powell. Foto: Stefani Reynolds/TT
Enligt tidningen kan samtalen pågå i månader medan ledamöter väger in data om den ekonomiska återhämtningen och höga inflationssiffror.

”Det börjar bli allt svårare att rättfärdiga fortsatta kvantitativa lättnader på biljoner dollar när ekonomin uppenbarligen återhämtar sig starkt”, säger Ian Shepherdson på Pantheon Macroeconomics.

Separat skriver Wall Street Journal att Fed under veckan kan komma att signalera om höjda räntor tidigare än väntat på grund av de höga inflationsutfallen. Senaste gången man gav en prognos var i mars, då att styrräntan skulle hållas nära noll till och med under 2023. Feds uppdaterade prognoser väntas komma på onsdagen efter det senaste penningpolitiska beslutet om räntan.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.