Fed-ledamöter splittrade över nästa räntebesked

Federal Reserves ledamöter har varit ute och kommenterat penningpolitiken under de senaste dagarna. Det som står klart är att det råder fortsatt skilda uppfattningar om det behövs fler räntehöjningar eller inte, rapporterar Wall Street Journal.
Fed-ledamöter splittrade över nästa räntebesked - jerome-powell-federal-reserve-700_binary_6949018.jpg

En av de som anser att inflationen ännu inte visat tecken på att riktigt avta är Loretta Mester, Fed-chef i Cleveland. Därför anser hon att Fed inte har nått en räntenivå där man kan avvakta och därefter besluta om det behövs en till höjning eller sänkning.

”Frågan jag ställer mig är om vi har nått den räntenivån än? Med tanke på den data vi fått hittills skulle jag säga nej”, sade hon under en frågestund i Dublin.

Två andra ledamöter, Austan Goolsbee som är Fed-chef i Chicago och Raphael Bostic som leder Fed i Atlanta, tycker däremot att det är vänteläge, dels på grund av bankturbulensen som räntehöjningarna orsakat men också för att de har en eftersläpande effekt på ekonomin. Bostic varnade för att fler höjningar kan leda till en överdrivet stor åtstramning av ekonomin.

En fjärde ledamot, John Williams som är Fed-chef i New York, har indikerat att han är bekväm med att låta räntan ligga oförändrad vid nästa möte i juni. Han sade att det kommer ta tid att få ned inflationen till målet på 2% och tillade att det går att se att den gradvis rör sig i den riktningen.

Inflationen i USA låg senast på 4,9 procent, medan kärninflationen uppmättes till 5,5%. Målet är 2%. För att få ner inflationen har Fed höjt räntan tio gånger sedan mars 2022, vilket motsvarar den aggressivaste åtstramningen sedan början av 1980-talet.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets