Federal Reserve höjer räntan

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve höjer räntan för första gången sedan 2018.
Federal Reserves Jerome Powell.
Federal Reserves Jerome Powell. Foto: Brendan Smialowski/Pool via AP/TT

Räntan höjs med 25 punkter till 0,25-0,50%. Det var i linje med förväntningarna. Dock var ledamöterna var oeniga om beslutet. James Bullard ville höja räntan mer, med 50 punkter.

Styrräntan ändrades senast den 15 mars 2020, då den sänktes med 100 punkter.

Den amerikanska centralbankens så kallade ”dot plot”, ledamöternas enskilda prognoser, indikerar höjningar till omkring 2,8% fram till 2024. Fed räknar med att göra räntehöjningar vid alla sex återstående möten i år och sedan tre höjningar 2023. Åtta ledamöter ser mer än sju höjningar framöver och tio ledamöter menar att sju kommer att var tillräckligt.

Kärn-inflationen väntas komma in på 4,1% i år, 2,7% 2023 och 2,3% 2024. BNP-prognosen för i år sänks till 2,8% från decembermötets prognos om 4%.

”Ekonomiska indikatorer och sysselsättningen har fortsatt att stärkas. Jobbtillväxten har varit stark under de senaste månaderna och arbetslösheten har minskat avsevärt. Inflationen fortsätter vara hög, vilket återspeglar obalanser i utbud och efterfrågan relaterade till pandemin, högre energipriser och bredare pristryck”, skriver Federal Reserve i räntebeskedet.

Angående kriget i Ukraina skriver banken att det skapar ”oerhörda humanitära- och ekonomiska svårigheter” och att det är troligt att invasionen och dess konsekvenser i närtid kommer att skapa ytterligare uppåttryck på inflationen.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets