Federal Reserve höjer styrräntan med 75 punkter

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve höjde under onsdagen styrräntan till intervallet 1,50-1,75%, från 0,75-1,00%.
Federal Reserve-chefen Jerome Powell.
Federal Reserve-chefen Jerome Powell. Foto: AP Photo/Andrew Harnik/TT

Senast i förra veckan trodde de flesta experter på en höjning om 50 punkter, men efter fredagens inflationsutfall har allt fler siat om en höjning på 75 punkter. Nu höjs alltså räntan med just 75 punkter. Fed-kommittén var oenig om räntebeslutet, Esther George ville höja ränteintervallet med 50 punkter.

”Den övergripande ekonomiska aktiviteten verkar ha återhämtat sig efter att ha avtagit under det första kvartalet. Antalet arbetstillfällen har ökat stadigt de senaste månaderna, och arbetslösheten har förblivit låg. Inflationen är fortsatt hög, vilket återspeglar obalanser mellan utbud och efterfrågan relaterade till pandemin, högre energipriser och bredare pristryck”, skriver Federal Reserve.

Vidare skriver kommittén att de väntar sig att fortsatta höjningar i ränteintervallet kommer att vara lämpligt. De är också beredda att justera den penningpolitiska inriktningen om det uppstår risker som kan ligga i vägen för kommitténs mål.

Under den efterföljande presskonferensen sade Fed-chefen Jerome Powell att räntehöjningar med 75 punkter inte kommer att bli vanligt framöver, men att en höjning med antingen 50 eller 75 punkter är mest troligt inför nästa möte.

Ledamöternas nya medianprognos för styrräntan, Fed funds, höjs till 3,4% från 1,9% för 2022. För 2023 höjs prognosen till 3,8% från 2,8% och för 2024 dras prognosen upp till 3,4 från 2,8%.

Prognosen för kärn-inflationen har höjts till 4,3%, från 4,1%, för 2022. För 2023 är prognosen höjd till 2,7% från 2,6%. Prognosen för 2024 ligger kvar på 2,3%.

Styrräntan ändrades senast den 4 maj 2022, då den höjdes med 50 punkter.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.