Federal Reserve ökar nedtrappningen av tillgångsköpen

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve minskar tillgångsköpen med 30 miljarder per månad. Samtidigt signalerar centralbanken för tre räntehöjningar under 2022.
Federal Reserves ordförande Jerome Powell.
Federal Reserves ordförande Jerome Powell. Foto: Susan Walsh/TT

Federal Reserve lämnar som väntat styrräntan oförändrad i intervallet 0,00-0,25%. Detta enligt centralbankens räntebesked på onsdagskvällen. Senast Federal Reserve ändrade styrräntan var den den 15 mars 2020, då den sänktes med 100 punkter.

”Då inflationen har överstigit 2% under en tid, anser kommittén att det kommer vara lämpligt att vidhålla detta intervall tills dess att arbetsmarknadsförhållandena har nått nivåer som är förenliga med kommitténs bedömning av maximal sysselsättning”, skriver Federal Reserve.

Samtidigt meddelar Fed att man ökar takten i minskningen av tillgångsköpen till 30 miljarder dollar, från 15 miljarder dollar. Man kommer att dra ner takten med 20 miljarder per månad för statspapper och med 10 miljarder dollar per månad för bostadspapper.

”Kommittén gör bedömningen att liknande minskningar i takten i nettotillgångsköpen troligtvis kommer att bli lämpligt varje månad, men är redo att anpassa takten i köpen om det motiveras av förändringar i de ekonomiska utsikterna”, skriver Federal Reserve.

Den så kallade ”dot-plotten”, ledamöternas enskilda prognoser visar att samtliga ledamöter nu ser minst en räntehöjning under 2022. Bara sex av arton ledamöter ser mindre än tre räntehöjningar under 2022. Två av ledamöterna ser hela fyra räntehöjningar under 2022.

Medianprognosen för styrräntan pekar mot 0,9% i slutet av 2022, 1,6% i slutet av 2023 och 2,1% i slutet av 2024.

BNP-prognosen för i år sänks till 5,5% från septemberprognosens 5,9%. För 2022 höjs BNP-prognosen till 4% från 3,8% och för 2023 sänks den till 2,2% från 2,5%.

Kärn-inflationen väntas landa på 4,4% i år, 2,7% 2022, 2,3% 2023 och 2,1% 2024.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.