Federal Reserve: Räntesänkningar kommer senare i år

Räntan i USA lämnas oförändrad, beslutade centralbanken Federal Reserve vid sitt möte på onsdagen. Men banken varslade samtidigt om att räntesänkningar på uppemot en halv procentenhet kan bli aktuella under innevarande år.

Beskedet från centralbanken ses som ett svar på att osäkerheten ökar i den amerikanska ekonomin och att inflationen väntas bli mindre än väntat. Nästan hälften av ledamöterna i Fed kan tänka sig att sänka styrräntan under den kommande sexmånadersperioden.

Fed spår att både tillväxt- och arbetslöshetssiffrorna förblir oförändrade under den aktuella perioden. Däremot visar bankens prognoser att inflationen stannar på 1,5 procent i år _ att jämföra med 1,8 procent enligt prognosen i mars. Inflationsmålet på 2 procent väntas inte heller nås under 2020.

En räntesänkning har bland annat efterfrågats av president Donald Trump. Tidigare under onsdagen kritiserade Trump centralbankschefen Mario Draghis löften om stimulansåtgärder för att stötta europeisk tillväxt _ det missgynnar amerikansk export enligt presidenten.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här