Fed:s aggressiva räntehöjningar kommer orsaka recession enligt CNBC-enkät

USAs centralbank Federal Reserve förväntas höja räntorna och banta sin balansräkning aggressivt under de kommande 16 månaderna enligt en CNBC Fed Survey från maj - och de flesta tillfrågade tror att processen kommer att sluta i en lågkonjunktur.
Jerome Powell, Federal Reserve
Federal Reserves Jerome Powell. Foto: Al Drago/Pool via AP/TT
Undersökningen riktade sig till ett trettiotal ekonomer, fondförvaltare och strateger.

Idag onsdag väntas Fed presentera en räntehöjning på en halv procentenhet, följt av ytterligare en i juni. Om så blir fallet är det första gången på 22 år som centralbanken höjer med 50 punkter i ett svep.

På frågan om ansträngningen att få ner inflationen kommer att skapa en recession svarade 57% att det skulle göra det, 33% sade att en recession skulle undvikas och 10% uppgav vet inte. Augusti 2023 är den genomsnittliga startmånaden bland dem som tror att en lågkonjunktur är på väg och 53% säger att den kommer att vara måttlig medan 43%tror att den kommer att bli mild.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.