FI: ”Ansök om att slippa amortera om det blir knapert”

Finansinspektionen tipsar de svenska hushållen att ansöka hos sin bank om amorteringslättnad om det blir tufft med ekonomin. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.
FI: ”Ansök om att slippa amortera om det blir knapert” - WEB_INRIKES
FI:s chefsekonom Henrik Braconier

Under tisdagen väntas Riksbanken höja styrräntan kraftigt.

Finansinspektionen tror att de flesta hushåll kommer att klara att betala sina amorteringar och räntor, även om räntorna stiger kraftig det närmaste året. Men i kombination med höga el- och matpriser kan vissa hushåll pressas hårt, tror FI.

”Börjar det bli knapert är det bäst att ringa banken och så startar man en dialog. Vi tycker det är bra om folk utnyttjar det här”, säger Finansinspektionens chefsekonom Henrik Braconier till Ekot.

För sex år sedan infördes  amorteringskravet, men banker har hela tiden kunnat göra undantag för särskilt utsatta hushåll.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets