FI-toppen vill att fastighetsbolagen agerar: ”Olyckor kommer inträffa”

Finansinspektionens generaldirektör Daniel Barr uppmanar de svenska fastighetsbolagen att börja minska sina ohållbart höga skuldsättningar.Det rapporterar Bloomberg News.
FI-toppen vill att fastighetsbolagen agerar: ”Olyckor kommer inträffa” - Daniel Barr
Finansinspektionens nya generaldirektör Daniel Barr presenteras av finansmarknadsminister Niklas Wykman under en pressträff på torsdagen. Foto: Marko Säävälä / TT

“Vi har haft en dramatiskt förändrad ekonomisk situation som påverkar kommersiella fastighetsföretag i stor utsträckning. Mitt råd är att bolagen börjar planera för hur de kan minska sina skuldsättningar”, säger Daniel Barr i samband med en konferens i Stockholm.

Fastighetssektorn byggde upp ett berg av skulder under de “goda åren” av mycket låga räntor, något som nu har vänts till en situation med betydligt högre räntor.

Finansinspektionen och Riksbanken har återkommande varnat för att fastighetsbranschens skulder kan innebära ett hot mot den finansiella stabiliteten i Sverige.

Barr säger att många affärsmodeller och balansräkningar har kommit under press då bolag kämpar med att anpassa sig till högre räntenivåer.

“Olyckor kommer att inträffa och är svåra att förutse, de behöver inte nödvändigtvis ske inom fastighetssektorn”, säger Barr.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.Annons från Invesco