Finansveteran säljer skog för jättesummor: ”Ska odla avokado”

Just nu ligger två rekordobjekt ute till försäljning i Stockholmsområdet. För cirka 200 miljoner går det att köpa drygt 750 hektar mark på Värmdö. "Det är ett högt pris men inte oförsvarbart", säger mäklaren Viktor Danielsson som säljer den ena skogsfastigheten på 350 hektar.
köpa skog
Skogsfastigheten i Kopparmora är på 350 hektar och ligger ute för 80 miljoner kronor. Foto: Mikael Ackelman

Skogsmarknaden är stekhet och den senaste tiden har storspelare som Roger Akelius gett sig in i köpleken. Enligt lantbrukstidningen ATL har han köpt skogsfastigheter för 340 miljoner kronor spritt över hela Sverige det senaste halvåret.

köpa skog
Viktor Danielsson är ansvarig mäklare för skogsfastigheten i Kopparmora. Foto: Emelie Danielsson.

En som har märkt av det ökade intresset är Viktor Danielsson, mäklare på Karl Danielsson Egendomar. Just nu har han en skogsfastighet i Kopparmora på Värmdö på 350 hektar ute till försäljning. Prislappen? 80 miljoner kronor.

”Rent skogsmässigt ligger 80 miljoner i vår förväntansbild, det är ett högt pris men inte oförsvarbart”, säger han och tillägger att det sannolikt inte har sålts några skogsområden i den prisklassen på Värmdö i närtid.

”Om någon ser det här som investering för eventuell exploatering finns en otrolig uppsida om 10-20 år.”

https://www.affarsvarlden.se/reportage/skogskungen-i-norr-hur-kul-ar-det-att-titta-pa-borskurser-pa-en-skarm

Enligt Viktor Danielsson är de som köper en skogsfastighet som den i Kopparmora ofta privata företagare som har kapital från annat håll, och som vill kombinera en långsiktig investering med intresse för jakt och skog.

”Sedan är det en del exploatörer som tittar om det går att utveckla marken. Som det ser ut nu finns det inte några planer på bebyggelse, men när Värmdö får bättre på infrastruktur kan det mycket väl bli aktuellt. Men det är nog 10-20 år bort.”

Finansdoldis bakom försäljning

AB Hvalfisken som ägs av familjen Wahlström med Jonas Wahlström i spetsen säljer Kopparmora. Enligt bolagets hemsida äger AB Hvalfisken 16 000 hektar mark.

”Jag köpte en väldig massa skog tidigt och har fått vara med om en tidsepok med fantastisk uppvärdering av realtillgångar. Däremot har jag aldrig riktigt räknat på avkastningen, skogen har varit ett lifestyleprojekt. Kopparmora köpte jag år 1995 för sex miljoner kronor”, säger Jonas Wahlström till Afv och berättar att han bor på Algarvekusten i Portugal sedan tio år tillbaka och fokuserar på sina avokadoodlingar.

köpa skog
Jonas Wahlström är säljaren bakom Kopparmora på Värmdö. Foto: Mikael Ackelman

Jonas Wahlström berättar att han vill ha minst 80 miljoner för skogsfastigheten i Kopparmora och att han tror och hoppas på att det kommer bli mer.

”Vi kommer inte sälja för under det, då avvaktar vi hellre.”

”Eftersom jag inte bor i Sverige längre har vi sålt en del egendomar i södra Sverige och köpt i norra Sverige istället. Det är lättare att sköta egendomar i norr. I söder finns exempelvis granbarkborren, dessutom är det oftare människor som bor omkring innehaven vilket gör att det ofta blir mer synpunkter på hur man ska sköta sin skog. Det blir helt enkelt mer arbetstimmar per hektar i södra Sverige. Vi har hållit på i fem år nu och omstrukturerat våra innehav”, säger han och tillägger att de kommer ha 11000 hektar produktiv skog och total area på 16000 hektar när de är klara.

Han har investerat i skog i Sverige sedan 1988 och berättar att han har god nytta av det nu när han odlar avokado.

”Jag tror på att den vegetariska trenden är här för att stanna.”

Jonas Wahlström är något av en doldis för den bredare allmänheten, men en veteran i finanskretsar. I början av 90-talet var han VD för Hagströmer & Qviberg.

Jonas Wahlström: Den hemlige godsägaren

En person i branschen beskriver honom som en skicklig affärsman och lite av en trader i skogskretsar.

”Han blev känd när han ville plantera poppel på sin mark i Västerås och blev ovän med alla grannar på köpet. Poppel är snabbväxande skog som går till energiverken”, säger källan.

Själv kommenterar Jonas Wahlström traderstämpeln med att han har gjort några sådana affärer genom åren.

”En del av Hvalfiskens verksamhet har varit att hitta skogsfastigheter som är lågt värderade, utveckla dem och sedan sälja. Vi har skickliga konsulter som har hjälpt oss att hitta och genomföra möjligheterna.”

Två jätteobjekt på Värmdö

Förutom rekordfastigheten i Kopparmora ligger även grannfastigheten på Värmdö, Nora Gård, ute till försäljning med 416 hektar mark.

köpa skog
Anton Stolpe-Nordin säljer skogsfastigheten i Nora.

”Det bedömda priset är 120 miljoner kronor, vilket är mycket pengar men vi har tidigare sett att marknaden är beredd att betala på de nivåerna”, säger ansvarig mäklare Anton Stolpe-Nordin.

Säljaren är en privatperson, en man i 60-årsåldern, som är bosatt på Värmdö.

”Fastigheten har funnits i flera generationer inom familjen”, säger Anton Stolpe-Nordin.

Enligt Viktor Danielsson som säljer Kopparmora finns det ingen koppling mellan att båda objekten är till salu samtidigt. Han menar att familjen Wahlström har velat sälja Kopparmora under en längre tid men suttit fast i en förhandling med naturvårdsverket som de har velat lösa först.

”Jag vet att ägaren till Nora också har planerat att sälja under en längre tid och båda råkade komma ut samtidigt nu”, säger Viktor Danielsson och fortsätter:

”Skogsfastigheten i Nora har lite större virkesförråd, men den kan också bara förvärvas av en fysisk person medan Kopparmora kan förvärvas av juridisk person. Vanligtvis kan bolag inte köpa skog. Skogsfastigheter som kan köpas av juridisk person ger ofta ett uppsving prismässigt. För 10 år sedan var det runt 10% påslag, nu är det snarare 30-50%”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.