Finlands flagga i topp utanför Natohögkvarteret

Idag blev en historisk dag för Finland när landet officiellt blev medlem i militäralliansen Nato. Den finske utrikesministern Pekka Haavisto har överlämnat ett påskrivet anslutningsdokument till USA:s utrikesminister Antony Blinken. Joe Biden uppmanar Turkiet och Ungern att även ratificera Sverige "utan dröjsmål".
Finlands flagga i topp utanför Natohögkvarteret - Belgium NATO Foreign Ministers Finland
Foto: Geert Vanden Wijngaert

Efter en presskonferens med Nato-chefen Jens Stoltenberg och Finlands president Sauli Niinistö idag kl 15, hissades landets flagga utanför Natos högkvarter i Bryssel.

Stoltenberg säger att anslutningen är bra för Finland, för den nordiska säkerheten och för Nato som helhet.

”Finland bidrar med substantiell och högt kompatibla styrkor samt expertis på nationell motståndskraft och har i många år jobbat sida vid sida med Natoländer. Jag är djupt hedrad att välkomna Finland som en fullvärdig medlem och ser fram emot att välkomna Sverige så fort som möjligt”, säger han.

Enligt Stoltenberg är det inte långt kvar till att Sverige släpps in. Kontakten med Erdogan har blivit starkare i och med beslutet att återuppta trilaterala samtalen.

”Inget borde vara ett hinder för den slutgiltiga ratificeringen av Sveriges medlemskap. Alla håller med att vi ska få med Sverige så fort som möjligt.”

Vita Huset har också skickat ut en pressrelease där USA:s president Joe Biden välkomnar Finland som Natos 31:a medlemsland. Joe Biden uppmanar också Turkiet och Ungern att avsluta ratificeringsprocesser för Sverige utan dröjsmål.

”Jag ser fram emot att välkomna Sverige som Nato-medlem så snart som möjligt och uppmanar Turkiet och Ungern att avsluta sina ratificeringsprocesser utan dröjsmål”, säger Joe Biden.

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto, till vänster, skakar hand med USA:s utrikesminister Antony Blinken, höger, , efter att ha överlämnat sitt lands inträdesdokument under ett möte för Natos utrikesministrar i Bryssel. Pool Photo via AP
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco