Flygtrafiken fortsätter att återhämta sig

Men det är ännu långt kvar till de flygresenivåer som rådde före pandemin.
Flygplan, resa
Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Antalet passagerare vid statliga flygplatsoperatören Swedavias flygplatser uppgick till 1,4 miljoner under juli, vilket motsvarar en minskning med 60 procent jämfört med samma månad 2019 före utbrottet av coronapandemin. Det framgår av ett pressmeddelande.

Efterfrågan på flygresor fortsätter återhämta sig i takt med vaccinationsprogrammen och att samhällen börjar öppna upp. EU:s nya covidbevis lyfts även fram som en förutsättning för ett förenklat resande.

”Flygtrafiken fortsätter att återhämta sig och för första gången sedan februari 2020 så hade Swedavias flygplatser under juli åter över en miljon resenärer under en enskild månad. Några av våra flygplatser hade under månaden som gick fått tillbaka drygt hälften av resenärstalen jämfört med före pandemin. Även om ljuspunkterna är många så är resandet ännu kraftigt präglat av pandemin och vi är totalt sett fortfarande långt ifrån ett nytt normalläge med drygt 60 procent färre passagerare under jämfört med 2019”, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef.

Av antalet passagerare i juli var 1 030 000 utrikesresenärer och 392 000 inrikesresenärer.

Vid Arlanda i Stockholm minskade flygresandet med 65 procent jämfört med juli 2019, medan resandet vid Landvetter i Göteborg var ned 63 procent.

Sedan pandemins inledning har Swedavia sammanlagt tappat mer än 47 miljoner resenärer.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.