Flygtrafiken i Sverige föll till lägsta nivåerna på 40 år under 2020

Trafiken vid statliga flygplatsoperatören Swedavias tio flygplatser i Sverige uppgick i december till 408 000 resenärer, vilket är en minskning med 86% från samma period året innan.
Avgångshallen på Arlanda flygplats.
Avgångshallen på Arlanda flygplats. Foto: Stina Stjernkvist / TT
Året som helhet var starkt präglat av pandemin och fick ett stort genomslag på flygbranschen. Antalet resenärer minskade med drygt 30 miljoner, motsvarande 74%, till 10,3 miljoner jämfört med 40,2 miljoner 2019. Senaste gången flygresandet i Sverige låg på omkring 10 miljoner resenärer under ett år var i början av 1980-talet.

”Det finns förutsättningar för en begynnande normalisering och en återhämtning för flygresandet inför sommarsäsongen. Men utvecklingen är helt beroende av pandemin och de stora vaccinationsinsatser som nu görs. Vi räknar därför med fortsatt stor osäkerhet vad gäller efterfrågan på flygresor framöver och att pandemin även i år kommer att ha en betydande påverkan”, säger Jonas Abrahamsson, VD för Swedavia.

Antalet utrikes- och inrikesresenärer i december var 262 000 respektive 146 000, vilket är en minskning med 86 och 84% för de två kategorierna.

Antalet resenärer vid Stockholm Arlanda Airport sjönk med 85% och vid Göteborg Landvetter med 87%.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.