Folket fällde Milosevic

I Jugoslavien har folket med en fredlig revolution tvingat Slobodan Milosevic att avgå som president. Han försökte i det längsta att bita sig fast vid makten, men gav upp när Rysslands president Vladimir Putin drog tillbaka sitt stöd. Ny president är Vojislav Kostunica, som vann valet nyligen.

Företagsköp

OM Gruppen förlänger sitt bud på Londonbörsen till den 23 oktober. Det har hittills accepterats av aktieägare med motsvarande 1 procent av aktierna och kapitalet.

Tre av kemiföretaget Perstorps största ägare, Nordbanken Kapitalförvaltning, Fjärde AP-fonden och SEB Fondförvaltning, anmäler Industri Kapital för Aktiemarknadsnämnden. De ifrågasätter om bolaget följde god sed på aktiemarknaden när det drog tillbaka sitt bud på Perstorp.

Teknikhandelsföretaget Bergman & Beving lägger ett bud värt ca 139 miljoner kronor på branschkollegan FB Industri.

Amerikanska Remec höjer sitt på Allgon till ca 4,3 miljarder kronor. Trots höjningen är det nya budet lägre än det gamla, som var värt 4,7 miljarder. Förklaringen är att Remec-aktierna rasat på Nasdaqbörsen och budvärdet med dem. Remecs rival i kampen om Allgon, Lgp, planerar inga motåtgärder.

Övriga affärer

Saabs partner i Jas-affären med Sydafrika, British Aerospace, anklagas för att ha betalat ut mer än tio miljoner kronor till höga ANC-politiker.

Nya företag

ABB bildar ett samriskföretag med det amerikanska mjukvarubolaget Skyva International. ABB betalar ca 1,3 miljarder kronor för 53 procent av det nya bolaget.

Ekonomi & politik

Fackförbundet Metall har redovisat sina avtalskrav, som innebär en lönekostnadsökning på närmare 4 procent. Industrins arbetsgivare anser att nivån i de centrala avtalen snarare bör bli runt 2 procent om inte arbetslösheten ska öka.

De fyra borgerliga oppositionspartierna vill sänka skatten mer och betala av mer på statsskulden än regeringen, framgår det av deras ”skuggbudgetar”. Men i detaljerna skiljer de sig åt. M är, t.ex., fortfarande ensamt om att vilja avskaffa statsskatten. Centern vill som enda borgerliga parti behålla värnskatten och dubbelbeskattningen på aktier. Överens är de borgerliga partierna dock om bl.a. lägre skatt på hushållsnära tjänster och lägre förmögenhetsskatt. De är också ense om fortsatta utförsäljningar av statliga företag.

Personnytt

Karlshamns. Jerker Hartwall har utsetts till ny VD. Han är f.n. chef för Perstorp Chemical.Internationell politik

Den europeiska centralbanken ECB har höjt räntan i eurozonen med 0,25 procentenheter. Höjningen ses som en signal om att banken är beredd att använda både penningpolitiken och interventioner (vilket den gjorde nyligen) för att försvara eurokursen. Räntehöjningen var bankens sjunde sedan november i fjol.

Tillverkningen i EU minskade i september för femte månaden i följd, ett tecken på att regionen passerat toppen i den nuvarande tillväxtcykeln.

Den amerikanska arbetslösheten föll i förra månaden till den lägsta nivån på 30 år. Tillväxten var samtidigt den högsta på fem månader. Därmed minskar sannolikheten för en amerikansk räntesänkning.

I Israel är oroligheterna mellan israeliska trupper och poliser och palestinier de värsta sedan 1996. Israels premiärminister Ehud Barak har varnat palestinierna för att han avbryter fredsprocessen om inte oroligheterna upphör.

Den franske presidenten Jacques Chirac vill att Frankrike och Tyskland ska leda bildandet av en kärna av ett mindre antal EU-länder inom ett större utvidgat EU.

Aleksander Kwasniewski verkar vinna det polska valet och får därmed sitta en andra period som president.

Planerna på en enad europeisk marknad för finansiella tjänster på nätet hotas av ett belgiskt förslag om att utesluta fonder. Det belgiska förslaget stöds av bland andra Frankrike.

EU-kommissionen anklagar Belgiens två största bryggerier, Interbrew och Alken Maes, för att ha en kartell. Kommissionen har genomfört en omfattande undersökning av konkurrensbegränsning inom EU:s bryggerinäring.

Den franske finansministern Laurent Fabius har beslutat släppa dokument om bland annat oljebolaget Elfs hemliga ersättning till tyska kristdemokrater, närstående förre förbundskanslern Helmut Kohl. Ersättningen betalades ut i samband med godkännandet av en investering i Tyskland.

Internationellt näringsliv

Den Danske Bank köper konkurrerande finansgruppen Real Danmark och befäster därmed ytterligare sin ställning som landets största leverantör av finansiella tjänster.

Storebrand, Norges största försäkringsbolag, har sparkat sin chef sedan 1994, Åge Korsvold. Han anklagas för insideraffärer.

Tysk-amerikanska fordonsjätten Daimler-Chrysler lägger sina e-handelsverksamheter i en egen division och sätter av fem miljarder kronor för köp av teknikföretag.

Japanska biltillverkaren Nissan Motor tror att vinsten i år blir betydligt större än väntat. Analytiker är dock ännu inte övertygade om att förbättringen blir varaktig. Franska Renualt köpte i fjol 37 procent av företaget.

Amerikanska detaljhandelskedjan Wal-Mart, planerar att öppna mer än 400 butiker i världen år 2001.

Kina har publicerat regler som begränsar utländskt ägande i dotcombolag. De nya reglerna oroar både dotcombolagen och de många utländska investerare som de senaste åren satsat pengar i sådana.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.