FONDER: Många nya fond-i-fond

Fonder som investerar i andra fonder blir allt fler. Ibland innebär detta dubbla förvaltnings-avgifter, vilket gör dem till dyra produkter.

En genomgång av finansinspektionens ärendelistor och en rundringning visar att fondbolagen tillsammans har ett trettiotal fonder som är på väg att lanseras (se tabellen härintill). Bland de fonder som är på gång märks framför allt fonder som investerar i andra fonder, så kallade fond-i-fond.

Fördelen med fond-i-fond är att småsparare med små medel kan investera i fonder som normalt kräver höga minimiinvesteringar och inte har några enkla distributionskanaler i Sverige.

Nackdelen är att det ofta blir dyrt, eftersom förvaltningsavgiften kan tas ut i två led. Dels av förvaltaren av fond-i-fonden; dels av förvaltaren av de fonder som ingår i fond-i-fonden. Fondbolagen motiverar de höga kostnaderna med fördelarna ovan, liksom med att de sköter allokeringen.

Genom att köpa fondandelar istället för aktier kan förvaltaren koncentrera sig på makro-analysen, alltså vilken marknad eller vilket tillgångsslag som väntas ge bäst avkastning framöver. Därmed kan de lämna över ansvaret för att välja de bästa aktierna till de förvaltare som är specialiserade på respektive geografisk marknad.

Bland svenska fondbolag är fond-i-fond hittills relativt ovanligt. Bancos Nya Marknader investerar i tre fonder från Foreign & Colonial. Enter Pool Global investerar i regionala aktiefonder från utländska förvaltare, normalt fyra till sex stycken. Enter Pool Global tar emellertid inte ut dubbla avgifter. Här ersätter förvaltaren fonden för de förvaltningsavgifter som fonderna i fonden tar ut.

Snart startar Delphi Fonder Global Tillväxtfond. Fonden ska investera i fonder från Foreign & Colonial, Invesco, Pictet och MFS, det vill säga hos några av de förvaltare som marknadsförs av Intervalor i Sverige. Förvaltningsavgiften för fonden blir 1,5 procent plus förvaltningsavgifterna i de underliggande fonderna, som enligt Delphi är rabatterade.

Även Salusansvar Öhman har en fond-i-fond på gång, som ska investera i europeiska och amerikanska hedgefonder. Det blir fem till tio fonder åt gången, som ska väljas ut med hjälp av brittiska Key Asset Management (som har egna hedgefonder). Hedgefonder är ingen homogen grupp och Salusansvar Öhman ska undvika de mest spekulativa hedgefonderna. Urvalet ska dessutom ske så att de hedgefonder som ingår inte ska ha samma riskprofiler för att på så sätt minska risken. Avgiften är inte känd ännu.

Handelsbanken har ansökt om tillstånd för fem fond-i-fonder, men av något annorlunda karaktär. Dessa ska investera i Handelsbankens egna fonder och då är det inte tillåtet att ta ut dubbla förvaltningsavgifter. Fonderna har i första hand startats för diskretionära kunder (i regel rika privatpersoner och mindre institutioner) och kräver därför en minimiinvestering på två miljoner kronor. Fonder förenklar uppdragen så till vida att förvaltaren får en portfölj att sköta istället för många små. Kunderna kan följa utvecklingen för portföljen varje dag.

Handelsbanken kommer också med en annan nylansering. Som sista storbank ska Handelsbanken starta en global läkemedelsfond. Även Aragon ska starta en läkemedelsfond, men med svenskt fokus. Båda fondbolagen söker nu förvaltare med inriktning på läkemedel.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.