Fondspararna fortsätter rata aktier

Samtidigt som den totala fondförmögenheten i Sverige når nya rekordnivåer fortsätter fondspararna att rata aktiefonder.
Fondspararna fortsätter rata aktier - pengar-pensionar-ekonomi-700_binary_6961273.jpg

Det totala nysparandet i fonder uppgick till 14,3 miljarder kronor i oktober. Främst gjordes nettoinsättningar i räntefonder. Långa räntefonder såg nettoinsättningar på 10,1 miljarder, varav 5,3 miljarder var insättningar i företagsobligationsfonder, och korta räntefonder såg insättningar på 2 miljarder. Det framgår av ett pressmeddelande från Fondbolagens Förening.

För blandfonder låg nettoinflödet på 2,7 miljarder kronor och i hedgefonder nettosparades 1 miljard.

Aktiefonder visade emellertid samtidigt nettouttag på 1, 5 miljarder kronor. Nettouttag noterades i de allra flesta aktiefondkategorierna och störst uttag gjordes från Sverige & Globalfonder och Sverigefonder. Globalfonder gick mot strömmen med nettoinsättningar. 

– Spararna trotsade halloweenmörkret och noterade det högsta nysparandet i fonder hittills i år. Det gjordes främst insättningar i långa räntefonder och i globala aktiefonder. En del av förklaringen till det stora inflödet kan vara den upptinade handelsrelationen mellan världens största ekonomier, och att brexit verkar bli en enda lång förlängning, säger Gustav Sjöholm, sparekonom på Fondbolagens förening i et pressmeddelande.

Fondförmögenheten i landet ökade med 81 miljarder kronor under oktober och uppgick vid slutet av månaden till rekordhöga 4 870 miljarder kronor.

Sedan årsskiftet har fondförmögenheten ökat med 892 miljarder kronor. Av de samlade fondtillgångarna är 2 904 miljarder kronor, motsvarande cirka 60 procent, placerat i aktiefonder.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets