Fondspararna lockas av breda globalfonder

Avanzas sparare söker ökad riskspridning via globala indexfonder i juni, enligt Anvanzas sparekonom Nicklas Andersson.
Fonder, Sverigefonder
Avanzas Nicklas Andersson om fondsparande. Foto: Henrik Montgomery / TT & Avanza

Avanzas sparare gör 95 700 fondaffärer per dag i juni. Det är 57% fler än samma månad i fjol. Under månaden har OMXSGI fallit rejält och noterar den sämsta junimånaden sedan finanskrisen 2008.

”Efter regn kommer solsken, men ännu spöregnar det på börsen. De mörka molnen har dessutom blivit fler när vi nu även oroar oss för fortsatt kraftigt stigande inflation, mer hökaktiga centralbanker, stressade kreditmarknader och recession. Världens centralbanker är beredda att offra en del konjunktur för att tämja inflationen. Frågan är hur mycket och huruvida vi kan undvika en recession eller ej”, säger Nicklas Andersson på Avanza.

Många av Avanzas fondsparare söker skydd i breda globalfonder, som lockar varannan fondkrona under månaden, säger han.

Mest köpta Mest sålda
Globalfonder Räntefonder (korta/långa)
Blandfonder Teknikfonder
Sverigefonder Läkemedelsfonder
Tillväxtmarknadsfonder Fastighetsfonder
Energifonder Afrika- och mellanösternfonder

”I det här bistra börsklimatet fokuserar fondspararna på de faktorer som de faktiskt kan påverka, nämligen sin allokering. Det är tydligt att man söker ökad riskspridning via globala indexfonder i den annars så Sverige-tunga fondportföljen. Globalfonder ger en stor viktning mot den amerikanska börsen som tenderar att svänga mindre än den svenska. Dessutom, som grädde på moset, har dollarn stärkts över 5% mot kronan under juni. Det har agerat krockkudde för fondspararna”, säger Nicklas Andersson.

På en andra- respektive tredjeplats återfinns blandfonder och Sverigefonder.

”Utöver det faktum att fondspararna ökar sin riskspridning via breda globalfonder så favoriserar de även blandfonder. Efter den nedgång vi redan sett på börsen så kan det vara klokt att doppa tårna så sakteliga, vilket fondspararna nu gör på bekostnad av räntefonder”, säger Nicklas Andersson.

Vad gäller Sverigefonderna noterar han att Stockholmsbörsen ser ut att bli en av de sämsta börserna globalt i år och att vi befinner oss i en björnmarknad.

”En björnmarknad har historiskt hållit i sig under 175 dagar och inneburit en nedgång om 34%. En positiv detalj i den annars så mörka tillvaron är att börsen sedan 1984 i snitt stått 31,7% högre ett år efter att en björnmarknad bottnat. En god påminnelse om vikten av att bibehålla sitt löpande sparande när det surnar till”, säger Nicklas Andersson.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.