”För tidigt för fastighetsaktier”

Börsen lär inte sjunka mycket mer, men investerare måste akta sig för att inte ryckas med i rallyn. Det menar Lars-Erik Lundgren som förvaltar fonder för bolaget Aktie-Ansvar, som också lockas av industrijättar som SKF och Atlas Copco.
Lars-Erik Lundgren.
Fondförvaltaren Lars-Erik Lundgren.

Hur ser du på årets börsutveckling?

“Den har varit dramatisk av förklarliga skäl. Krig, energikris och en skenande inflation har satt sina spår. Det tillsammans med Kinas hastiga nedstängningar har gjort börsen svårnavigerad. Enskilda bolag och branscher kan tillfälligt drabbas hårt utan större förvarning. Det har i många fall varit så annorlunda omständigheter att det är svårt att dra några långtgående slutsatser av rapporterna. Svårtolkat kan man säga. Men givet det börsfall vi haft ser jag inte någon stor fallhöjd härifrån. Många industri- och cykliska bolag har redan fallit till nivåer som diskonterar en sämre konjunktur.”

Vad tror du om utvecklingen framåt?

“Jag är försiktigt optimistisk men tror att det blir slagigt och tvära kast under resten av året. Man ska inte vara rädd för att ta vinst tror jag.

Jag tror inflationstoppen kan vara nådd vilket borde lugna centralbankerna. Det kan hjälpa börsen men jag tror inte alls på en återgång till tidigare låginflationsmiljö. Naturligtvis kommer inflationen ner från 9% men vad händer om den stannar runt 4%? Hur reagerar räntemarknaden och klarar börsen av det? 

För att få en längre bestående börsuppgång tror jag vi behöver någon from av lösning på kriget och Europas energiproblem. Att bygga bort det ryska gasberoendet kräver massiva investeringar och är egentligen en stor möjlighet för våra bolag men just nu överskuggas de långsiktiga möjligheterna av de kortsiktiga riskerna.” 

I en intervju med Afv i fjol menade du att småbolagsaktier var överhajpade. Hur ser du på sådana aktier nu?

Värderingen på små- och mellanstora bolag har kommit ner rejält i förhållande till större bolag. Det är en bättre balans idag. Under pandemin drog P/E-talet iväg rejält för small cap. Det har normaliserats idag. Sen ska man komma ihåg att småbolag gått väldigt bra i Sverige sedan finanskrisen, och det finns olika anledningar till det. En är att vi har haft väldigt mycket fastighetsbolag i småbolagsindex. Balder och flera andra fastighetsbolag har gjort sin resa under de senaste tio åren vilket dragit index enormt… ända tills de utgick. Sinch var med där och växte mycket. Det fanns många mindre bolag som hade enormt höga värderingar, tyckte vi då.

Men idag ser det helt annorlunda ut, nu har värderingarna faktiskt kommit ner. Många av de mest hajpade bolagen mer eller mindre kollapsat. Marknaden har nyktrat till. Men jag är inte säkert på att det är helt klart. Det finns fortfarande bolag som har lite för höga multiplar om du frågar mig”, säger Lars-Erik Lundgren som själv har 65-70% i storbolag.

Ditt största innehav är Ericsson. Hur  tänker du kring misstankarna som riktats mot bolaget i Irak?

“Det är givetvis inte bra. Sen kan jag tycka att debatten blev allt annat än saklig men inget annat var att vänta när media hade ingredienser som IS och mutor. Tyvärr går det inte att röra sig i såna här områden utan att betala den lokala krigsherren eller liknande. Den lokala lastbilschauffören som kört in i spärren kan inte riktigt hänvisa till nån ESG-policy utan måste betala för att inte riskera livet. Den som tror något annat lurar sig själv. Tråkigt men sant. 

Men det som hänt tillhör historien. Inte vackert men ändå historia. Det Ericsson ska lastas för är den obegripliga hanteringen av detta. Varför och hur kunde man sjabbla till det med DOJ när man redan hade en överenskommelse? Det är en gåta men förr eller senare lär vi få veta. Nu har det skett förändringar och jag tror att man kommer lösa det här. Jag tycker att aktien har fått för mycket stryk på grund av det här. I bakgrunden har mycket i Ericsson gått åt rätt håll.”

Hur ser du på Ericssons förvärv av Vonage?

“Dyrt var det i alla fall. Nu har det varit mycket snack om att man borde avbrutit affären eftersom börsen har fallit men jag vet inte om det är så lätt. Om vi struntar i priset tycker jag det som Börje Ekholm kommunicerat låter bra. Om det sen går att göra i verkligheten är en annan sak. Vi tror dock Ericsson med tiden kan göra något bra av Vonage så vi är försiktigt optimistiska.”

Vilka andra aktier tycker du är intressanta?

En del cykliska bolag som redan diskonterat en lågkonjunktur är intressanta. Dom köper man på värdering och hoppas att framtiden ändå blir lite bättre än väntat. Bolag som SKF eller Electrolux befinner sig i båda i historiskt intressanta lägen. Vi har under första halvåret även passat på att köpa Atlas Copco som vi ofta tycker värderas för högt. 

Getinge är också ett bolag vi ökat betydligt i under året. Vi har passat på då aktien fallit efter ett par dåliga rapporter. Vi är lite förvånade att just medtech verkar ha drabbats värst av leverans- och logistikstörningarna. Samma problem återfinns även hos Arjo och hos flera europeiska kollegor som Siemens Healthineers och Fresenius. Men vi tror att det är övergående och Getinge ser billigt ut här. 

Vi har även köpt konsultbolaget Afry. Värderingen har kommit ner betydligt efter några kvartal med marginalpress. Ett besparingsprogram har redan lanserats och börjar visa sig i resultaträkningen.

Afry, och industribolag generellt, kommer gynnas av den investeringsvåg som måste ske när produktionen flyttar hem och massiva energiinvesteringar måste göras.”

Vilka bolag ska man akta sig för?

Man ska fortsätta akta sig för extremt högt värderade bolag som dessutom lever på köpt tillväxt. Som Sinch innan fallet. Det är bara en tidsfråga innan såna bolag kollapsar. Sen tycker jag man ska vara försiktig med bolag som exempelvis Dometic, Thule eller Husqvarna. Dyra sällanköpsvaror där man kanske kan skjuta på inköpstillfället. Kommer hushållen verkligen prioritera sådana saker när elräkningen är hög och räntorna stiger? 

Sen tror jag det är för tidigt för fastighetsaktier. I Q2 såg vi fortfarande stigande fastighetsvärden och rimligtvis borde vi ha en nedgångsperiod framför oss innan det vänder. Jag tycker mig inte heller se att kreditspreadarna gått ihop speciellt mycket trots börshaussen i juli. Rabatten i exempelvis SBB (ca 60%) kan se hög ut men givet finansieringsrisken kanske den är rimlig. Jag tror dock inte på något domedagsscenario inom fastigheter men det är nog för tidigt.”

Lars-Erik Lundgren

Förvaltar: Aktie-Ansvar Sverige, Aktie-Ansvar Europa

Förvaltat kapital: ca 1,5 Mdkr (Sverige), 117 Mkr (Europa)

Avkastning i år: -13,8% (Sverige), -16,8% (Europa)

Avkastning 3 år: +30,1% (Sverige), +0,1% (Europa)

Avgift: 1,53% (Sverige), 1,60% (Europa)

Du förvaltar även en Europafond. Finns det några guldkorn om man blickar ut över kontinenten?

Jag tycker generellt sett om de som finns i halvledarsektorn. ASML, naturligtvis, som tillverkar maskiner för de mest avancerade processorerna. De är lite dyrare än många andra men de har å andra sidan i praktiken monopol på det de gör. Sen finns det ett mindre bolag inom samma sektor, BE Semiconductors, som ser billigt ut. Många har kommit ner en hel del och framstår inte längre som dyra.  

Det som varit lite av en besvikelse, men som jag tror kan komma tillbaka, är läkemedel och medtech. Vi har både Siemens Healthineers och Fresenius i fonden. Båda ser intressanta ut då vi tror logistikproblemen är övergående. Även Roche, som har en svag period bakom sig, handlas nu till lägre multiplar än historiskt och ser intressant ut. Hälsovård har trots allt en efterfrågebild som skiljer sig från den vanlig konjunkturen.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.