”Småbolagshajp värre än IT-haussen”

Det är både utmanande och frustrerande att fokusera på storbolag under perioder. Det här är en sådan period, säger Lars-Erik Lundgren, som förvaltar Sverigefonden på Aktie-Ansvar.
Lars-Erik Lundgren.
Fondförvaltaren Lars-Erik Lundgren.

Du är en av få svenska förvaltare som har fokus på större bolag. Hur känns det?

”Det är både utmanande och frustrerande under perioder. Det här är en sådan period. Om man tittar på våra konkurrenter är det många som har driftat mot små- och medelstora bolag, även om man tillhör kategorin storbolagsfond. Morningstar har ju ändrat kriterierna för vad en storbolagsfond är, så det kanske är vi som är gammelmodiga. Men det kan nog vara bra att hålla isär de olika kategorierna lite, för åtminstone riskmässigt är det ju en stor skillnad.”

LARS-ERIK LUNDGREN

Förvaltar: Sverigefonden, Aktie-Ansvar

Förvaltat kapital: 1,7 Mdkr

Utveckling i år: 6%

De senaste tre åren: 34%

Avgift: 1,4%

Hur ska man tolka denna förflyttning? Är vi långt ut på riskskalan?

”Ja, absolut. Jag ska inte säga att det är en bubbla i småbolag, men det är i alla fall en väldigt stor hajp. Jag har aldrig varit med om något liknande. Det värre än exempelvis IT-haussen för nu behöver man ju inte ha någon verksamhet.”

Du låter ganska skeptisk till börsen.

”Jag är skeptisk till teknikbubblor, men i övrigt positiv skulle jag säga. Jag tror att vi kommit till en vändpunkt. I framtiden kommer vi titta tillbaka och tänka ”det var där det vände”. Vi har 20 år av penningpolitik, där politikerna inte har behövt göra så mycket utan det är mest centralbankerna som har jobbat. Men sedan kom pandemin. Centralbankernas verktygslåda är tömd, nu är det bara finanspolitik kvar.”

Varför sker det just nu?

”Pandemin klingar av, och likviditetsstöden med den. Men det kommer mer stöd. Biden pratar redan nu om infrastrukturpaket värda triljoner. EU lanserar fonder för gröna investeringar. Detta är pengar som kommer ut i ekonomin förr eller senare. Finanspolitikens comeback betyder att räntebotten kan vara nådd. Och när räntorna stiger tror jag att de bubblor, eller tendenser till bubblor, vi ser kommer spricka.”

Har du några exempel på sådana bolag?

”De uppenbara bubblorna är ju ESG-stämplade teknikbolag. Allt från Tesla till Renewcell. Värderingsmultiplarna är inte bara höga, de är rena fantasier. Men även kvalitetsbolag dras med. Nibe är, och kommer fortsätta vara, ett fantastiskt bolag, men värderingen är hög. När räntorna kommer upp så tror jag att vi kommer få se mindre av dessa värderingsextremer på börsen.”

Vad ska man då äga när räntan kommer upp?
”Jag tror att vi kommer gå tillbaka till lite mer av den gamla ekonomin. Klassiskt cykliskt, kan man säga. Påfallande ofta behövs de gamla bolagens varor och tjänster för att den nya ekonomin. Många skulle nog säga att det är värde som kommer tillbaka, men i Sverige har vi ju inte så mycket värdeaktier. Verkstadsbolagen är ju inte riktigt värde, men det är den typen av aktier man ska äga. När politikerna ska investera så är det ju riktiga varor och tjänster som efterfrågas. Det är nya broar och vägar som ska byggas, inte Amazon-moln. Man vill ju sysselsätta folk, det är det som är poängen.”

Hur kommer detta skifte ske? En krasch?

”Jag tror inte på någon stor krasch i närtid. Enskilda papper kan krascha var för sig men dom drar inte med sig index. Vi har ju sett både Paradox och Thunderful i veckan, ned runt 30%-40%. Den typen av kraftiga korrigeringar tror jag vi får se mer framöver.”

Du säger att man ska äga verkstad, men ni har nyligen sålt ut Atlas Copco ur fonden. Hur kommer det sig?

”Atlas är lite farlig. Aktien korrelerar väldigt väl med Nasdaq och teknikaktier generellt, på grund av deras vakuum-business. Om Nvidia skulle gå ner 20% så drar den med sig teknikaktier och Atlas ned. Sådana rörelser ser man inte i till exempel SKF eller Volvo.”

Bankerna känns ju dock som ett lockande värdecase? Hur agerar ni där?
”Vi är försiktigt överviktade i bankerna. Med tanke på scenariot jag målade upp nu kan man ju tänka att jag borde vara mer överviktad än så, men man är ju lite bränd i bank. Vi vill nog se att det vi tror spelar ut sig innan vi agerar annorlunda. Men jag tror att bankerna står inför en revival. Man ska komma ihåg att bankerna och telekom är de enda sektorerna som handlas under sitt femårssnitt.”

Ni äger bland annat Telia i sektorn. Vad ser ni i det bolaget?

”Vi gick in i Telia ungefär när Allison Kirkby tillträdde som VD. Vi tror att hon kommer uträtta bra saker i bolaget. Hon har väl inte riktigt kommit igång än, men det lilla hon har visat verkar lovande. De har sålt både Turkcell och Telia International. Men allt det kommer ju i bakvattnet av att tillväxtaktierna har gått så otroligt bra de senaste månaderna. ”

Vad måste hända nu för att aktien ska ta fart?

”Lite tillväxt hade ju varit trevligt! Det behövs inte mycket, bara lite prishöjningar. Kostnadsbesparingar är redan givna, resultatmässigt kommer Kirkby att fixa det. Men om det är frågan om att få upp multipeln så måste hon få till lite tillväxt i alla fall.”

Avslutningsvis, har du något tips för att bli en bättre investerare?

”Mitt första tips är att sluta jämföra sig med andra. Med sociala medier kan man hela tiden titta på någon annans prestation, men man måste själv känna vad som är rätt för sig. Mitt andra råd är att diversifiera sin risk. Det är bra att köpa olika bolag i olika branscher, men köper du bara förhoppningsbolag spelar det ingen roll om ett är i dataspelsbranschen och ett är i läkemedelsbranschen. Båda kommer gå till noll om det kraschar.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer

Annons från ProRealAlgos