För tre år sedan: ”Jag behöver inte göra mig till”

Ett halvår efter att Birgitte Bonnesen tillträdde som vd för Swedbank talade hon ut om sin nya roll i Affärsvärlden. "Jag behöver inte göra mig till. Jag vet vad jag kan och vad jag inte kan", sade hon då.

Våren 2016 berättade dåvarande ordförande Anders Sundström för Birgitte Bonnesen att ­vd Michael Wolf fått sparken. Banken behövde en tillförordnad vd. Banken behövde Birgitte Bonnesen.

– Det kom väldigt plötsligt och jag blev chockad över att Micke lämnat. Sedan tänkte jag: ”Shit vad coolt att han frågar mig!”, sa Birgitte Bonnesen till Affärsvärlden i en intervju hösten 2016.

– Jag är 60 år och har varit på den här banken halva mitt liv. Jag behöver inte göra mig till. Jag vet vad jag kan och vad jag inte kan, sa hon vidare.

Birgitte Bonnesen hade gått den långa vägen och haft chefs­befattningar inom vitt skilda delar av banken: finansiella institutioner, internationell banking, internrevision, det nu granskade Baltikum-verksamheten, och den svenska bankverksamheten.

– Det är ett privilegium att få leda den här banken. Vi har oerhört starka finanser och hög lönsamhet. Och jag är ju inte ensam, vi är ju ett gäng som fattar de avgörande besluten tillsammans, sa hon och fortsatte:

– När jag började var det en kooperativ rörelse. I dag är vi en börsnoterad koncern med verksamhet i fyra länder och cirka 13 000 anställda. Det är naturligtvis en enorm förändring.

Läs hela Affärsvärldens intervju med  den då nytillträdde vd:n Birgitte Bonnesen här.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.