Företagarna betydligt mindre optimistiska

SEB:s Företagarindikator, som visar skillnaden mellan andelen som tror på en positiv utveckling och andelen som tror på en negativ utveckling de kommande tre månaderna, sjunker i oktober till 19, från förra månadens höga notering på 26 enheter.
Bostad
F oto Hasse Holmberg / TT

Andelens företagare som tror på en positiv utveckling de kommande tre månaderna har sjunkit med 9 enheter till 28%. Andelen företagare som tror på en negativ utvckling har också sjunkit, med 2 enheter till 9%. Samtidigt har andelen som tror på en oförandrad utveckling stigit med 10 enheter till 6q%.

”Trots att de flesta av coronarestriktionerna nu upphört ser vi den här månaden en tydlig avmattning i företagarnas optimism. Nedgången är den största hittills men utvecklingen inom gruppen enmansföretagare skiljer sig kraftigt. Företagare som driver aktiebolag växlar upp och visar på en ökad optimism medan de som driver enskild firma visar på en kraftig nedgång”, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.

Samtidigt ökar samtliga ekonomiska indikatorer, omsättning likviditet, och arbetstid, i månadens undersökning. Omsättningen ökar från plus 1 till plus 4 och arbetstiden från plus 4 till plus 5. Likviditeten stiger med 4 enheter, från plus 4 till plus 8.

”På helheten ser det ljust ut med en tydligt positiv utveckling av företagarnas ekonomiska situation jämfört med förra månaden. Dock är det även här en tydlig skillnad beroende på vilken bolagsform du har. De som driver ett aktiebolag verkar ha kommit igång bättre efter pandemin med en starkare utveckling för omsättningen, arbetstiden och likviditeten”, säger Américo Fernández.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco