Försvarsaktier stiger på Israel Palestina-konflikten

Europeiska flyg- och försvarsaktier har stigit kraftigt på sentimentet med ökad geopolitisk risk som Israelkonflikten medfört.
Försvarsaktier stiger på Israel Palestina-konflikten - SaabNLAW
Foto: Saab

Bland annat avancerar svenska Saab 7,4% medan den tyska sensortillverkaren Hensoldt har klättrat 9,8% idag.

BAE Systems, Rheinmetall och Leonardo har alla stigit omkring 2,9-4,8% medan Lockheed Martin är upp 7,9% när de amerikanska börserna öppnade.

”Israel som formellt förklarar att de är i krig kommer att leda till fler försvarsutgifter i konflikten och även möjligen en förnyad kapprustning i regionen”, säger Patrick Armstong, investeringschef på Plurimi Wealth i en kommentar till nyhetsbyrån Bloomberg.

Europeiska försvarsaktier som helhet har hittills idag ökat 5,%.

Hittills i år är uppgången 28%, enligt Goldman Sachs index med europeiska försvarsaktier. Det kan jämföras med Stoxx 600 Index som ökat 4,5% i år. Detta med draghjälp från Rysslands utdragna krig i Ukraina och hotet från Kina i Sydkinesiska havet och runt Taiwan, vilket har ökat statliga militärutgifter på båda sidor av Atlanten.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets