Fortsatt nedgång väntas på börsen

Coronautvecklingen och stödåtgärder har fortsatt att dominera nyhetsflödet under helgen och på måndagsmorgonen.

Amerikanska Fed sänkte återigen räntan på söndagen. Marknaderna har dock initialt reagerat negativt på sänkningen. Ett flertal bolag har under morgonen kommit med varningar om påverkan av virusutbrottet.

Vid klockan 8.30 indikerade de europeiska terminerna en nedgång på mellan 5,5 och 6 procent. Även förhandeln hos IG-markets pekade samtidigt på en nedgång för Stockholmsbörsens OMXS-index omkring 5 procent. Terminerna i USA var vid samma tidpunkt ner något under 5 procent och i Asien har börserna fallit från 2,5 procent till som mest närmare 10 procent i Sydney.

Centralbankerna i de största ekonomierna genomförde på söndagen och måndagen en gemensam aktion för att främja kreditflödet.

Den amerikanska centralbanken sänkte återigen räntan till spannet 0-0,25-procent, 100 baspunkter, och BOJ beslutade vid ett extrainsatt möte på måndagen att tillföra mer stimulans via ökade tillgångsköp och att införa ett nytt låneprogram. Däremot hålls räntan kvar på -0,10 procent.

Jerome Powell indikerade att USA troligen inte kommer att följa Japan och Europa och gå till en negativ styrränta.

“Vi ser inte negativa policyräntor som en lämplig policyrespons”, sade han i samband med söndagens räntebesked.

Detaljhandeln i Kina minskade med 20,5 procent i januari-februari, jämfört med motsvarande period föregående år. Analytikerna hade väntat sig en nedgång med 4,0 procent, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Den negativa utvecklingen har gett avtryck i H&M:s försäljningssiffror i Kina som minskade med 24 procent i det första kvartalet som sträckte sig till och med februari. Totalt för gruppen ökade försäljningen med 5 procent i kvartalet.

Mot bakgrund av flera länders beslut har H&M stäng butiker motsvarande drygt 20 procent av hela beståndet. I Kina är dock många butiker nu åter öppna.

Electrolux varnade för att det finns en betydande risk för väsentlig finansiell påverkan under det första halvåret 2020 från spridningen av coronaviruset. Så väl utbud som efterfrågan befinner sig i riskzonen.

Situationen för den kommande avknoppningen av Electrolux Professional är liknande med ökad risk för avbrutna eller uppskjutna beställningar och investeringar hos kunder, framförallt hos hotell och restauranger, enligt ett pressmeddelande på söndagskvällen.

Flygbolaget SAS väljer att från i dag måndag pausa verksamheten eftersom efterfrågan på flygbiljetter i princip är obefintlig. Bolaget kommer att göra tillfälliga personalneddragningar som omfattar upp till 10.000 medarbetare, vilket motsvarar ungefär 90 procent av den totala arbetsstyrkan.

Lundin Mining har vidtagit flera åtgärder för att minimera effekten av coronavirusets spridning och har bland annat temporärt pausat aktiviteter i zinkexpansionsprojektet vid Neves-Corvo i Portugal.

Bland morgonens rekommedationsändringar har Morgan Stanley höjt sin rekommendation för Assa Abloy till jämvikt från undervikt.

I banksektorn har Société Générale sänkt Swedbanks riktkursen för de svenska storbankerna Handelsbanken, SEB och Nordea. Swedbank ges dock en höjd rekommendation till köp från behåll.

För Handelsbanken sänks riktkursen till 93 kronor från 115 kronor. Rekommendationen köp upprepas. Riktkursen för SEB:s aktie sänks till 86 kronor från 113 kronor, med upprepad köprekommendation. Swedbanks köpstämplade riktkurs sänks till 145 från 150.

ABG Sundal Collier höjer sin rekommendation för Telia till köp från behåll. Riktkursen ligger kvar på 42 kronor.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här