Förvaltare: Stora rörelser på börserna – har köpt i H&M och SKF

Det var stora rörelser på börserna i november, skriver Lannebos förvaltare i en månadsrapport och lägger till att de köpt aktier i Electrolux, H&M och SKF.
Charlotta Faxén, fondförvaltare på Lannebo Fonder och John Strömgren på Carnegie Fonder. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT och pressbild
Det var stora rörelser på börserna i november, enligt Lannebo-förvaltaren Charlotta Faxén.

I slutet av november fick virusmutationen omikron regeringar att införa nya reserestriktioner. Detta fick i sin tur börserna, räntorna och oljepriset att falla, skriver Carnegie Fonders förvaltare Mattias Sjödin i en uppdatering. Han gjorde ”endast små förändringar” i sin Sverigefond i november. Han minskade bland annat lite i SEB efter en ”stark kursutveckling” under årets elfte månad.

Hans kollega på Carnegie Fonder, John Strömgren, har minskat andelen aktier i sin portfölj från 67% till 60%. Han skriver i en uppdatering att bland annat en högre inflation ön förväntat väcker oro.

”Portföljen är fortsatt relativt offensiv, men försiktigare”, skriver Strömgren.

PÅVERKADE BÖRSERNA

Lannebo Fonders förvaltarduo Charlotta Faxén och Peter Lagerlöf konstaterar i en månadsrapport att det var stora rörelser på världens aktiemarknader” i november.

”Vi noterar att det är många som ”tycker till” om omikronmutationen, men den mest rimliga slutsatsen är att det är alldeles för tidigt att dra några slutsatser kring hur smittsam och farlig denna är”, skriver de.

Lannebos förvaltare har ökat andelen aktier i sin mixfond från 55% till 59%.

”Vissa aktier kom ned till attraktiva nivåer under den svaga avslutningen av november och vi passade på att öka positionerna i dessa”, skriver de och lägger till att de köpt tillbaka aktier i Electrolux som de sålde tidigare i somras.

De har ökat i SKF och köpt i H&M men sålt i bland annat Securitas.

KÖPTE AKTIER I NIBE

Cliens fondförvaltare Roger Hedberg konstaterar å sin sida i en månadsrapport för november att månaden totalt sett präglades av omikron. Han köpte på sig aktier i Nibe ”efter att aktien rekylerat ned från tidigare toppnivå”, skriver Cliens-förvaltaren.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.