Framtidsoptimism i Federal Reserves Beige Book

Den ekonomiska aktiviteten i USA expanderade sammantaget under perioden tidigt april till och med slutet av maj. Uppgiftslämnare i flertalet av USA:s regioner har samtidigt generellt optimistiska utsikter om en tillväxt i blygsam till måttlig takt framöver. Det framgår av den amerikanska centralbanken Federal Reserves konjunkturrapport Beige Book som publicerades på onsdagskvällen.

Rapporten bygger på rapporter från den amerikanska centralbankens tolv regionala distrikt.

Uppdelat på distrikten betecknades Richmonds, Chicagos, Minneapolis och San Franciscos tillväxt som måttlig medan New Yorks, Philadelphias och St. Louis tillväxt bedömdes vara blygsam.

När det gäller Boston är bilden från centralbankens kontakter blandad (“mixed conditions”). I Cleveland samt Kansas City sågs viss expansion, i Atlanta höll tillväxten samma takt som tidigare medan den i Dallas saktade in något.

Sysselsättningsnivåerna var något stigande sett över perioden, dock med vissa rapporter om större uppsägningar från vissa distrikt. Lönenivåerna uppges vara något stigande i flertalet distrikt.

På prissidan sågs stabila till stigande priser. Insatsvarupriserna för tillverkare i flera distrikt rapporteras dock ha varit fallande.

Tillverkningssektorns aktivitet var stabil eller ökande över rapporteringsperioden, förutom i Dallas, där den var något svagare än tidigare, och i Kansas City, där dess tillbakagång var betydande.

Starkaste delsegment inom tillverkning var fordon och transport medan metallprodukter och energirelaterat upplevde fortsatt svaghet.

Inom detaljhandeln upplevdes ökad konsumtion och positiva 2015-utsikter bland flertalet distrikts handlare.

Fordonsförsäljningen ökade generellt, speciellt avseende lätta lastbilar och stadsjeepar – något som vissa bilhandlare tillskrev lägre bensinpriser.

Inom icke-finansiella tjänster ökade efterfrågan och bemanningsbolagen rapporterade om stabil eller ökande aktivitet.

Så väl bostadssektorn, kommersiella fastigheter som bygg rapporterade om förbättrad aktivitet sedan föregående rapportperiod. Bostadspriserna fortsatte att stiga och låg nybyggnation fortsatte att hämma husförsäljningen i delar av landet.

Inom finansiella tjänster ökade kreditefterfrågan generellt, och särskilt stark var efterfrågan i New York-distriktet. Samtidigt upplevdes kreditkvalitén och andelen problemlån vara stabil eller ha sett förbättringar. Kreditvillkoren från bankernas sida var till största delen oförändrade, förutom vissa rapporter om att kreditprövningarna blivit mindre tuffa i Philadelphia, St. Louis, Atlanta och San Francisco.

För jordbruket förbättrade betydande nederbörd under perioden de tidigare problemen med torka i flera distrikt. För San Fransisco-distriktet förblir dock torkan ett problem.

Inom olje- och naturgasnäringen fortsatte aktiviteten att minska i flertalet distrikt. Cleveland var dock ett undantag där antalet aktiva riggar föreföll bottna ut.

Distriktens kolproduktion rapporteras ha varit oförändrad till minskande.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience