Laddar

Fyra flaggor i Fragbites företrädesemission

Gamingbolaget Fragbite Group genomför en företrädesemission som kan tillföra bolaget 72 Mkr före emissionskostnader. Emissionsguiden hissar fyra flaggor.
Fyra flaggor i Fragbites företrädesemission - Fragbite
Fragbite Groups styrelse har beslutat om en företrädesemission som behöver röstas fram vid en extra bolagsstämma den 25 juni. Till höger Stefan Tengvall som är tillförordnad VD tillika styrelseledamot. Källa: Fragbite Group

Fragbite Group har fastställt villkoren för sin företrädesemission av units som kan tillföra gamingbolaget 72,1 Mkr brutto.

Kapitalanskaffningens motiv är att återbetala skulder och rusta balansräkningen för att kunna ta vara på möjligheter Fragbite ser i sin bolagsportfölj.

Emissionsguiden hissar fyra flaggor för emissionen.

KAPITALBEHOV I TRÄNGT LÄGE

Nöden har ingen lag. I desperata lägen tvingas bolag ofta kompromissa bort det långsiktigt rätta. Riskerna med nyemissioner i nödlidande bolag är alltså dubbelt höga.

Fragbite är i en pressad situation finansiellt och har tagit upp ett brygglån på 20 Mkr för att lösa likviditeten fram tills företrädesemissionen är genomförd.

Fragbite Groups tillförordnade VD Stefan Tengvall kommenterar:

“Fragbite Group har en i grunden stabil och lönsam kärnverksamhet med en mycket stark pipeline av planerade spellanseringar och projekt under 2024 och 2025. Vi har nu tvingats sätta dotterbolaget Fall Damage i konkurs men den starka kärnverksamheten är oförändrad.”

Tengvall fortsätter:

“Genom de åtgärder som kommunicerades denna vecka står vi nu starkare än innan. En trygghet i det här läget är det stöd som visats från många av våra största aktieägare i och med deras deltagande i emissionen.”

DÅLIGT GARANTIUPPLÄGG

Så kallad bottom-up-garanti är alltid en varningsflagga. Även en top-down-garanti kan vara dålig om det är alltför onödigt, dyrt och/eller med fel garanter.

Cirka 70% av de garantiåtaganden Fragbite säkrat är av bottenkaraktär, vilket leder till en flagga. Ersättningen i toppgarantin på 20% av garanterat belopp är samtidigt hög.

Stefan Tengvall kommenterar:

“Nivån av garantiersättning har fastställts i samråd med finansiell rådgivare. Tillsammans har vi tagit i beaktande det aktuella marknadsklimatet samt jämförbara transaktioner i bolag med liknande börsvärde. Säkerhetsstrukturen med såväl teckningsförbindelser, botten- som toppgaranter bedömer vi styrker investerarnas intresse och förtroende för Fragbite Group och nyemissionen.”

BRISTFÄLLIG INFORMATION

Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information rörande nyemissionen. Hit räknas också klart vilseledande eller slarvig kommunikation.

Vilka aktörer som står bakom tecknings- och garantiåtagandena framgår inte. Det framgår inte heller huruvida insynspersoner avser teckna i emissionen.

Stefan Tengvall meddelar att fullständig information gällande tecknings- och garantiåtaganden kommer att redovisas i prospektet som släpps innan teckningsperioden startar.

“Det kommer att ge allmänheten fullständig information inför investeringsbeslutet”, uppger Tengvall.

HÖG EMISSIONSKOSTNAD

Om kostnaden för rådgivare, garanter med mera äter upp en stor del av emissionslikviden så är det illa på flera sätt. Ribban ligger dock väldigt olika beroende på om det är 10 Mkr eller 1 miljard som ska hämtas in.

Fragbite bedömer att emissionen kommer kosta 11 Mkr vilket motsvarar 15,3% av bruttobeloppet. Det är ganska högt och leder till en flagga.

Stefan Tengvall kommenterar:

“Emissionskostnaden beror till stor del på upplägget med emissionsgaranter som säkerställer emissionen till cirka 85%, vilket är essentiellt för att säkerställa erforderligt kapital för bolagets fortsatta utveckling. Garanterna får ersättning för sina åtaganden på marknadsmässiga villkor, den är inte högre än för någon annan aktör i jämförbara transaktioner, detsamma gäller övriga emissionskostnader.”

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om emissionen i samband med att bolaget publicerar sitt prospekt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.