G20-länderna vill ha koordinerad makroekonomisk politik

G20-ledarna väntas i sitt gemensamma uttalande efterfråga en mer koordinerad makroekonomisk politik. Det uppger källor till Bloomberg News.
G20-länderna vill ha koordinerad makroekonomisk politik - India G20
Vakter utanför G20 mötet i New Delhi, Indien. Foto: AP Photo/Manish Swarup)

Bakgrunden är att den globala ekonomiska tillväxten är ojämn och under det långsiktiga genomsnittet. För att komma runt detta problem behövs en välkoordinerad finans- och penningpolitik som kan stödja tillväxten.

Ledarna väntas också uttrycka sitt starka stöd för centralbankernas arbete med att återställa prisstabiliteten.

Enligt uppgift är nästan all text färdig. De enda ämnen där det ännu inte råder konsensus kring är Ukrainakriget och klimatet. Enligt Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak har länderna svårt att nå samförstånd på grund av Kina som alltjämt stretar emot. Men Peking verkar senast ha lättat på något sitt motstånd.

”Vi skulle vilja arbeta för att uppnå fruktbara resultat vid toppmötet i New Delhi”, sade Mao Ning, talesperson för det kinesiska utrikesministeriet, på fredagen vid en vanlig pressträff i Peking. ”När det gäller klimatförändringarna hoppas den kinesiska sidan att alla parter kan ta hänsyn till varandras oro och gemensamt arbeta för en lösning på klimatförändringarna”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets