Xi och Putin planerar att delta i G20-möte

Kinas president Xi Jingping och Rysslands president Vladimir Putin planerar båda att delta i G20-mötet på Bali senare i år. Det meddelar Indonesiens president Joko Widodo, rapporterar flera medier.
Xi och Putin planerar att delta i G20-möte - China Russia
Rysslands president Vladimir Putin och Kinas president Xi Jinping har en vänskap som är ”gränslös. Foto: Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/TT

”Xi Jinping kommer att komma. President Putin har också sagt till mig att han kommer att komma”, sade Jokowi. Det var första gången som ledaren bekräftade att båda planerar att dyka upp.

Demokratiska ledare har inte sett Putin sedan invasionen av Ukraina.

Invasionen kom strax efter att Xi och Putin förklarat att de har ett partnerskap utan gränser. Det har splittrat G20-länderna huruvida om de ska införa sanktioner mot Ryssland eller inte.

Inget är än bekräftat, Xi Jingping har inte rest sedan pandemins början. Talespersoner för de båda ledarna avböjer att kommentera saken.

Putin och Jokowi ska dock ha diskuterat förberedelserna inför mötet i ett telefonsamtal på torsdagen, sade Kreml i ett uttalande. Den ukrainska presidenten Zelenskyj ska närvara på G20-mötet.

Biden har krävt att Ryssland utesluts från G20 efter invasionen. Spänningarna ökar också mellan Kina och USA. Kina avbröt samtal med USA om försvar och en rad andra områden efter att talmannen Nancy Pelosi besökt Taiwan.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets