Gamestop rusar på att Robinhood tillåter begränsad handel i tidigare stoppade aktier

Nätmäklaren Robinhood har meddelat att man kommer tillåta en begränsad handel i kursrusare som Gamestop och AMC Entertainment på fredagen.
Gamestop
Foto: AP Photo/John Minchillo/TT
Beskedet fick Gamestop att rusa 61% till 312 dollar i efterhandeln på torsdagen efter att ha rasat 44% under den ordinarie handeln. Aktien har som mest toppat på 483 dollar tidigare i veckan.

Robinhood fick mycket kritik när man inskränkte handeln i dessa aktier. Enligt bolaget gjordes detta för att möta kapitalkraven som finansinspektionen bestämmer för nätmäklare, samt för att skydda företaget och dess klienter.

Källor till CNBC uppger att Robinhood har använt vissa av sina kreditlinor för att klara av lånekraven. New York Times rapporterar att det handlar om 500 till 600 miljoner dollar och tillade att bolaget tar in ytterligare en miljard dollar från sina investerare. Kapitaltillskottet på 1 miljard dollar har nu under morgonen bekräftats av bolaget.

Utöver Robinhood har också en annan mäklare, E-Trade, bekräftat att man återupptar handeln i båda aktier på fredagen.

Aktierna har haft galna rusningar sedan småägare via nätforum gått ihop och köpt på sig de hårt blankade bolagen. Här ingår Gamestop och AMC. Det har drivit upp kurserna och tvingat hedgefonder som blankat bolagen att börja stänga sina positioner genom att köpa tillbaka aktierna, vilket ytterligare eldat på rallyt.

Handeln i aktien har också nått politikerna och huvudåklagare i USA. Demokraten Alexandria Ocasio-Cortez har kallat det för oacceptabelt att privatsparare inte fått handla i aktierna. Hon fick medhåll av republikanska senatorn Ted Cruz på Twitter. Demokraterna anser det vara felaktigt att privatsparare ska begränsas när hedgefonder tillåts gå ihop och driva ned kurserna i bolagen genom blankning.

New Yorks huvudåklagare har på Twitter sagt att man ser över aktiviteten i Robinhood-appen, inklusive handeln med Gamestop-aktien.