Gardell: Det måste ske en förändring på Nordea

Att Nordea får en ny vd "är säkert bra" men det krävs "fundamentala åtgärder". Den nordiska storbanken måste fokusera på att förbättra lönsamheten i alla dess affärer och det arbetet låter inte vänta på sig. Det säger finansmannen Christer Gardell, vars aktivistfond Cevian klivit in i Nordea, till SvD.

“Vi har inte oändligt tålamod utan det måste ske en förändring nu. Ett vd-byte är säkert bra men redan nu är det viktigt att få upp tempot”, säger han.

Christer Gardell ser det inte som aktuellt att dela upp banken. Lönsamheten måste dock höjas inom exempelvis företagsaffärer, anser han.

“Det är ingen hemlighet att Nordea underpresterar rätt ordentligt jämfört med konkurrenterna. När vi har gått igenom banken ser vi inte någon anledning till det och det här gapet måste elimineras – och det så fort som möjligt”, säger finansmannen.

Till Bloomberg News säger nuvarande Nordea-vd:n Casper von Koskull att Cevian likt andra aktivister tenderar att försöka få “uppmärksamhet via media och det är något som så klart ibland kan vara lite… irriterande”.

“Men vi kan ta den irritationen. Jag kan ta den eftersom vi, underliggande, inte har olika syn”, säger han.

I helgen meddelade Nordea att vd:n Casper von Koskull har beslutat att gå i pension i slutet av 2020.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här