Globala investerare mindre riskbenägna

De globala investerarna ökar sina kassaallokeringar och tar mindre risk under den senaste månaden, enligt maj-upplagan av Bank of America Merrill Lynchs månatliga enkät.

Kassaallokeringarna ökade till 5 procent i maj, upp från 4,4 procent i april. Det är den högsta siffran sedan juni 2012. Netto 22 procent av de tillfrågade uppger att de tar mindre risk än normalt, upp från 11 procent i april.

”Det är klart över köpregeln på 4,5 procent. Notera att under de senaste elva månaderna har kassanivåerna varit över 4,4 procent och S&P 500 har gått från 1.650 till 1.875. Investerarnas rädsla (andelen som tar mindre risk än normalt är den högsta sedan oktober 2012) antyder att det minsta motståndets väg är upp för aktier och krediter och ned för volatilitetet”, skriver banken i en analys.

Andelen som uppger att de är överviktade i aktier har minskat till netto 37 procent från 45 procent månaden innan. Ett regionalt undantag var Europa. Överviktning i EMU-aktier ökade till netto 36 procent i maj, upp från 30 procent i april.

Europa är också den region som investerarna helst är överviktade i det kommande året. Netto 28 procent säger att de helst överviktar Europa, upp från 23 procent förra månaden. Samtidigt får USA kalla handen. Netto 18 procent säger att USA är den region man helst underviktar det kommande året, upp från 9 procent i april.

De svarande är alltjämt övertygade om att den globala ekonomin och vinsterna kommer att förbättras. Netto 66 procent svarar att de tror att ekonomin kommer att stärkas under de kommande 12 månaderna, upp från 62 procent i april. Netto 49 procent tror att vinsterna ökar under det kommande året, upp från 44 procent under förra månaden.

Tillväxten väntas dock inte bli stark. Netto 72 procent tror dock att tillväxten i ekonomin blir svagare än trendtillväxten. Samtidigt uppger netto 20 procent att de ser det som osannolikt att vinsterna ökar mer än 10 procent.

De största extremriskerna ser investerarna i kinesiska betalningsinställelser och i en geopolitisk kris. En tredjedel sätter Kina som den största risken och 36 procent sätter geopolitisk kris.

Även kring Europa finns det farhågor. Netto 35 procent uppger att den trångaste traden är att vara lång i europeiska periferiskulder, upp från 19 procent i april. Därutöver ser investerarna euron som den mest övervärderade valutan. Netto 58 procent såg euron som mest övervärderad innan den senaste ECB-presskonferensen.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets