Energifrågan
Rapport: Vartannat svenskt bolag har energioro

Från att ha varit en kostnadspost som alla andra och skött av inköpsavdelningen så har nu energifrågan lyfts upp som en strategisk fråga för svenska företag. Det menar Anna Hed, partner och rådgivare för energisektorn på reviosionsjätten EY.
EY har precis genomfört en stor enkät där 119 svenska bolag har gett sin syn på sin energisituation. EY har gjort liknande enkäter riktade till hushållen under några år men i år har de valt att rikta sig till företag.
72% av företagen som tillfrågades svarar att deras elbehov kommer öka kommande tre åren och 53% av företagen svarar att de är oroliga över tillgången på el för att möta deras behov.
Tillgänglighet viktigt
Grunden till oron är främst drivet av två faktorer: Osäkerheten över prisutvecklingen och tillgängligheten till nya anslutningar.
“Osäkerheten kring prisbilden är orosmoln nummer ett, det gör det svårt att beräkna lönsamhet, både på nya investeringar och daglig verksamhet. Nästa osäkerhet är att om du ansöker om en nätuppkoppling idag så vet du inte hur lång tid det tar eller om du kommer att få den”, säger Hed.
Detta speglar även vad företagen säger är viktigt i EY:s undersökning.
“Det absolut viktigaste för företagen är operational resilience, alltså att de har energin när de behöver den. Det är 70% som sätter det som prio nummer ett. På andra plats kommer kostnaden.”
På frågan om det hämmar investeringar i Sverige svarar Hed:
“Osäkerhet och bristen på stabila förutsättningar hämmar alltid investeringar och där befinner vi oss idag.”
Hed pekar på Industrikraft som ett exempel. Industrikraft är ett gemensam projekt för flera olika industribolag för att möjliggöra industrins elektrifiering. Industrikraft bildades just för att främja den långsiktiga energiförsörjningen och vara en aktiv part i den frågan.
“Det projektet hade inte skapats om detta hade varit en enkel situation eller om industrierna fritt hade kunnat följa den tillväxt som de vill”, säger Anna Hed.
Hur viktigt är det att elen är grön?
EY:s enkät ställde frågan: Vilken är er högsta prioritering kopplat till energifrågan? De sektorerna där flest företag satte hållbarhet som nummer ett var bygg- och den publika sektorn. Där anser 30% att hållbarhetsfrågan är den främsta anledningen till varför de tittar på energifrågan.
I till exempel transportsektorn så är det bara 11% av respondenterna som säger att hållbarhet är i prioritet när de tittar på energifrågan.
Här menar dock Hed att i Sverige har vi länge tagit för givet att elen är fossilfri och att detta kan påverka svaren, men hon betonar också vikten av att hållbarhet lyfts fram i offentliga upphandlingar.
Gapet mellan energiföretagen och industrin
Hed menar att bilden som framträder ur undersökningen är att industrin förväntar sig mer av energiföretagen. Nästan en tredjedel av bolagen säger att deras energileverantör inte aktivt jobbar för att skapa värde. Industrin förväntar sig ett partnerskap snarare än en transaktion. Men där är inte marknaden än. Hed menar att marknaden är lite avvaktande.
“Det är en liten moment 22 fråga just nu, mellan industrin och energiföretagen. Frågan är vem som kommer röra på sig först?”, säger Hed och avslutar:
“Vissa företag tar egna steg för att säkra sin energi genom att investera i egna energilösningar och produktion. Alla bolagen varken vill eller kan binda upp kapital i egna lösningar, dock så säger 99% av bolagen att de kommer att utöka sin kompetens kring energi de närmsta tre åren.”
EYs undersökning omfattade 119 svenska bolag av varierande storlek och från olika branscher. Undersökningen är en del av en internationell undersökning där totalt cirka 2 500 företag deltagit.
Undersökningen har tidigare år gjorts med avstamp i hushållen men görs i år med utgångspunkt i industrin.
De svenska resultaten offentliggjordes 22 maj 2025.
Läs mer:
Energiföretagen varnar för konkurser: ”Inte tagit det på tillräckligt stort allvar”
Lindvall: Sverige vaskar vattenkraft när sol och vind tar över
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.