Goldman Sachs: Färre oljeriggar lär knappast lindra överutbudet

Den kraftiga minskningen av antalet oljeriggar i USA har hjälpt oljepriset att återhämta sig från bottennoteringar, men det kommer inte att minska produktionen eller lindra överutbudet. Det bedömer Goldman Sachs, rapporterar CNBC.

”Nedgången i antalet oljeriggar i USA är fortsatt klart lägre än den nivån som krävs för att minska den amerikanska skifferoljeproduktionen till nivåer som är förenliga med en balanserad global marknad. Lägre oljepriser kommer att krävas de kommande kvartalen för att se till en avmattning i den amerikanska produktionstillväxten materialiseras”, skriver Goldman Sachs i en analys på tisdagen.

Banken bedömer att det nuvarande antalet riggar kommer att minska produktionen från de tre stora bassängerna med skifferolja; Permian, Eagle Ford och Bakken, till 615.000 fat per dag i fjärde kvartalet 2015. Den fortsatt produktivitetstillväxten kan öka nivån till 690.000 fat per dag. Goldman Sachs bedömer att antalet riggar skulle behöva minskas med ytterligare 30-40 procent för att minska produktionen till 400.000 fat per dag.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.