Goldman Sachs: Oljeprisuppgången blir kortvarig

Minskade oljereserver i USA och sjunkande capex kan lyfta priset på olja på kort sikt. Den tilltagande produktionen lär däremot fortsätta att sätta käppar i hjulet för ett ihållande prislyft, enligt Goldman Sachs.

Sedan bottennoteringen i mitten av januari i år har priset på WTI-oljan stigit med cirka 17 procent till runt 55 dollar per fat.

Enligt Goldman Sachs kan de aggressiva kostnadsbesparingarna i oljesektorn kan ha gett ett kortvarigt stöd till oljepriserna de närmaste tre månaderna. Men på lång sikt ser det inte ut som att prislyftet ska hålla i sig, menar investmentbanken och pekar på att ett fortsatt stort utbud lär pressa priserna i höst. Goldman Sachs räknar nu med att den amerikanska oljeproduktionen ska öka med 700 000 fat per dag fram till årsskiftet.

En aktör som kan spä på oljeutbudet är Iran. På skärtorsdagen offentliggjorde EU:s utrikesansvariga Federica Mogherini och Irans utrikesminister Javad Zarif ett ramavtal om Irans kärnenergiprogram. Det historiska avtalet medför att Iran slipper sanktionerna från FN, EU och USA. Det innebär bland annat att Iran kan öka sin export av olja framöver. Nyheten fick oljepriserna att falla kraftigt på torsdagen. På måndagen klättrade priserna dock igen på uppgifter om att det lär ta upp till ett år innan Irans oljeexport kan ta fart på allvar, skriver Yahoo Finance.

Även Schneider Electrics råvaruanalytiker Matt Smith spår en fortsatt prispress på olja.

– Verkligheten visar att det pågår en ombalansering och att vi med största sannolikhet får se ytterligare prisförsvagning innan vi verkligen får en ihållande prisuppgång, säger han till CNBC.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.