Greklands stödprogram förlängs

Grekland och eurozonens finansministrar har enats om att förlänga Greklands stödprogram med fyra månader.

Det skriver Dow Jones Newswires.

Ett villkor är att Grekland på måndag redovisar detaljer om vilka reformer och budgetåtgärder landet planerar vidta. Åtgärderna ska sedan utvärderas av trojkan i april.

Den grekiska premiärministern Alexis Tsipras kallade fredagens överenskommelse med eurogruppen för en ”viktig seger”, men sade att förhandlingarna med landets internationella långivare nu träder in i en svårare fas.

Det rapporterar Dow Jones Newswires.

”Vi vann ett slag, men inte kriget. Svårigheterna ligger nu framför oss”, sade Tsipras under lördagen.

Under måndagen ska den grekiska regeringen redovisar detaljer om vilka reformer och budgetåtgärder landet planerar vidta, vilket var ett villkor för beslutet om en förlängning av räddningsprogrammet med fyra månader som togs under fredagens eurogruppsmöte.

Om åtgärderna bedöms som otillräckliga kommer euroområdets finansministrar troligen behöva mötas igen för att besluta om nästa steg, sade en tjänsteman vid EU under fredagen.

Först när de åtgärderna har implementerats kommer Grekland att motta nästa utbetalning om 7,2 miljarder euro från räddningsprogrammet.

Alexis Tsipras sade under lördagen att eurogruppen kan komma att behöva mötas igen under tisdagen om landets tre internationella långivare inte går med på de åtgärder som presenteras på måndag, men uppgav också att ett sådant möte inte kommer att behövas.

Enligt fredagens avtal kommer Grekland möjligen tillåtas att ha ett mindre budgetöverskott än nivån om 3 procent av BNP för 2015, som var ett tidigare krav enligt räddningsprogrammet. Ett uttalande av euroområdets finansministrar under fredagen underströk dock att den eftergiften endast gavs för att Greklands ekonomi utvecklats sämre än förväntat.

Vidare kommer regeringen också att tillåtas att byta ut några av de reformåtgärder som man åtagit sig i enlighet med tidigare överenskommelser angående räddningsprogrammet, men bara om man kan presentera nya åtgärder av samma vikt.

”I kväll togs ett första steg i processen för att återskapa förtroende”, sade eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem efter fredagens möte.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.