Grön aktieyra bland Nordnets sparare

Det råder hög aktivitet bland Nordnets sparare och det är grön energi som fortsätter locka spararna under 2021 års första handelsdagar.
Foto: Pressbild Zaptec

Tisdagen den 12 januari blev, för såväl Sverige som hela Norden, dagen med näst flest affärer i hela Nordnets historia. Rekordet sattes dagarna efter USA-valet i november. För såväl Norge och Danmark slogs även handelsrekord i förra veckan.

Det är främst gröna aktier som fortsätter locka till sig spararna, menar Nordnets sparekonom Frida Bratt.

”Det råder helt klart en grön aktieyra bland spararna”, säger hon.

Bland de aktier som är mest nettoköpta bland svenska sparare under årets inledning toppar det norska laddstationsbolaget Zaptec, som är noterat på Merkur. Antal ägare i Zaptec via Nordnets plattform har ökat med 76% under handelsdagarna sedan årsskiftet. Sedan bolaget meddelade stark omsättningstillväxt i förra veckan har aktien också rusat kraftigt. Aktien är upp med 40% på en vecka och 320% på tre månader.

”Det är ju en del i den våg som svept med sig ESG-bolag i någon form av yra. Hållbarhetstrenden kommer inte att avta, tvärtom, men som sparare är det viktigt att ha i åtanke att alla ESG-bolag inte kommer att lyckas”, säger Frida Bratt, och fortsätter:

”När aktievärderingar stiger enormt endast som ett resultat av stora flöden, och inte för att bolagens vinster väntas öka, måste man vara medveten om att det ju faktiskt rätt snabbt också kan gå åt andra hållet om det visar sig att ett bolag som ansetts hållbart av någon anledning förlorar den stämpeln. Dessutom kommer inte alla de förhoppningsbolag med fokus på grön energi att lyckas, så det gäller att kunna vaska fram guldkornen och skilja dem från lycksökarna.”

Den näst mest nettoköpta aktien i inledningen av året är SBB, men på tredje plats tar sig ännu ett ESG-bolag, solenergibolaget Azelio, in.

Utfallet i presidentvalet, med en blå våg för Biden, tolkas positivt för ESG-bolagen, samtidigt som vaccinnyheterna eldar på optimismen, säger Frida Bratt.

”Det är tydligt att optimism råder och att det är grön energi som fortsätter locka spararna under 2021 års första handelsdagar. Privatspararna ser helt enkelt att det råder ett enormt stort positivt tolkningsföreträde just nu. Det mesta tolkas positivt”, säger hon.