Influencern Jan Bolmeson tjänade miljoner på Storskogen-projektet

Finansinfluencern Jan Bolmeson tjänade drygt 3,1 miljoner kronor på Storskogen-upplägget, enligt Affärsvärldens beräkningar.
Influencern Jan Bolmeson tjänade miljoner på Storskogen-projektet - bolmeson-forest
Foto: TT

En grupp med hundratals privatsparare investerade i We Own Big Forest. WOBF investerade redan i Storskogen innan det senare bolaget klev in på Stockholmsbörsen.

WOBF var under en lång period en av de 10 största ägarna i Storskogen. Och största ägare i WOBF är finansinfluencern Jan Bolmeson – som bland annat driver podden RikaTillsammans.

Nyligen berättade Afv att Bolmesons We Own Big Forest hade 1,4 miljarder kronor i eget kapital i årsskiftet. Men hur mycket tjänade han själv egentligen på upplägget med Storskogen-investeringen?

Projektet gav honom en vinst på drygt 3,1 miljoner kronor, enligt Affärsvärldens beräkningar. Detta bygger på värdet på Storskogen-aktien dagen som de delades ut från WOBF och B-aktieägarna löstes ut, sommaren 2022.

En större del av förtjänsten tillkom efter att projektet med WOBF var strukturellt avvecklat. Då kunde Bolmeson och partnern Niklas Danaliv tömma bolaget och dela ut drygt 4,6 miljoner kronor.

Själv satsade Bolmeson knappt 2,3 miljoner kronor. ROI på investeringen blev alltså 137%.

Men Jan Bolmeson är tveksam till att göra om det här projektet.

”Nej, jag tror inte det. Det är jättemycket jobb, mycket ansvar, en hög personlig risk till en begränsad uppsida, ingen till liten kontroll på utvecklingen i det underliggande bolaget och slutresultatet blir uppenbarligen inte nödvändigtvis bättre än en indexfond över tid”, skriver han i ett mejl.

Vad var bakgrunden till den här investeringen?

”Många av oss som investerar i indexfonder i vårt bassparande har en mindre lekhink för spekulationer. Beloppet i lekhinken räcker sällan till att på egen hand komma upp i de summor som behövs för att få tillgång till de möjligheter som normalt bara ges till väldigt förmögna private bankingkunder, family offices och institutioner. Genom att gå ihop ett antal personer blev det intressant och lönsamt för finansbranschen att låta oss vara med och vi fick metaforiskt en möjlighet att besöka de fina salongerna. Storskogen med sin breda diversifiering (likt en liten indexfond), storlek, ägarlista, dåvarande pandemivärdering, lönsamhet, marknadsföring av de stora finansaktörerna och tydliga väg till börsnotering kändes som ett bra case att prova på eftersom risken då upplevdes hanterbar.”

Så här med facit i hand, hur tyckte du det gick? Lärdomar?

”Not great, not terrible för att citera Internetmemen. Den stora lärdomen är att gräset inte är grönare på den andra sidan. Lite som att börja i standardlösningen i PPM med AP7 SÅFA, aktivt byta från den för att man tror att man kan hitta något bättre, för att sedan efter flera år aktivt byta tillbaka till den för att man insett att man underpresterat.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets