Handelsoptimism ger börsfest

Stockholmsbörsen avancerade vid lunchtid på onsdagen.

Uppgången var bred och drevs på av besked om att USA och Kina närmar sig en överenskommelse i handelssamtalen. Clas Ohlson var en vinnare i Stockholm efter presentationen av sin delårsrapport för det brutna andra kvartalet.

Något före klockan 12.30 var storbolagsindexet OMXS30 upp 1,4 procent vid nivån 1.722. Aktier för 5,9 miljarder kronor hade då bytt ägare. Även på de ledande Europabörserna pekade pilarna uppåt medan Londonbörsen noterade en i det närmaste oförändrad utveckling.

Clas Ohlsons rapport renderade i en kursrusning på nära 17 procent. Det underliggande rörelseresultatet under det andra kvartalet (augusti-oktober) blev 153 miljoner kronor. Förväntningarna, enligt Infront Data, låg samtidigt på 124 miljoner kronor.

Bäst utveckling bland de mest omsatta storbolagen visade Sandvik och Atlas Copco med uppgångar på strax under 3 procent vardera.

Boliden steg knappt 3 procent. Aktien har fått en köprekommendation från RBC Capital Markets, som tagit upp aktien för bevakning. Riktkursen blev 305 kronor, att jämföra med den handlade kursen 245:40 kronor.

Securitas och Astra Zeneca gick mot strömmen och var ned med 0,4 respektive 0,1 procent. Deutsche Bank har nedgraderat sin rekommendation för Securitas till sälj från behåll med en sänkt riktkurs till 140 från 144 kronor.

SSAB höjdes 2,5 procent. Stålbolaget siktar på att höghållfasta stål- och premiumprodukter ska stå för 50 procent av stålbolagets totala leveranser år 2022, framgår av ett pressmeddelande i samband med kapitalmarknadsdagen på onsdagen.

I vanlig ordning passar bolagen på att hålla kapitalmarknadsdagar efter att rapportsäsongen avslutats. Imorgon, torsdag kommer inte mindre än Axfood, Alfa Laval och Securitas att hålla kapitalmarknadsdagar.

Pareto Securities sänkning av SAS till behåll från köp gav dock ingen märkbar effekt. Flygbolagets aktie var upp 1,3 procent, kanske på grund av att riktkursen samtidigt höjdes till 20 kronor från 16 kronor. Aktien handlades strax därunder.

Övrigt noterbart i nyhetsflödet kring bolagen var Trelleborgs organisationsförändringar. I den nya organisationen kommer Trelleborg att bestå av tre affärsområden, jämfört med nuvarande fem, samt därutöver ett rapporteringssegment. Samtidigt görs också ej kassapåverkande nedskrivningar av sysselsatt kapital om 3,2 miljarder kronor, vilket kommer att redovisas i det fjärde kvartalet. Marknaden gav grönt ljus: Aktien handlades upp med drygt 5 procent.

Nobia meddelade investeringar för 2 miljarder kronor i en ny produktionsanläggning i Jönköping mellan 2020-2023. Projektkostnader och dylikt om cirka 30 miljoner kommer påföras fjärde kvartalet. Aktien steg med över 1 procent.

En insynsrapportering som satte färg var Medcaps vd och storägare Karl Tobiesons försäljning av 0,1 miljoner aktier. Försäljningen gjordes till kursen 142 kronor. Aktien handlades ned med drygt 5 procent till 137 kronor.

Nextcell Pharma visade tidiga tecken på effekt i första delen av en fas 1/2-studie som primärt var utformad för att påvisa säkerhet. Aktien belönades med en uppgång på 11 procent.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.