Här är de globala fondförvaltarnas favoritregion för aktieinvesteringar

Globala fondförvaltare har blivit positiva till europeiska aktier efter vad man uppfattar som löften om mer stimulansåtgärder från europeiska centralbanken ECB.

Samtidigt dämpas de globala tillväxtutsikterna bland samma förvaltare av en försvagad syn på Kinas tillväxtmöjligheter.

Det framgår av februari månads upplaga av Bank of America-Merrill Lynch månatliga fondförvaltarundersökning.

Vinsttillväxtutsikterna för europeiska bolag bedöms vara de bästa sedan år 2009, året som följde finanskrisåret 2008.

En rekordstor nettoandel på 51 procent av förvaltarna lyfter fram Europa som bästa region för aktieinvesteringar på ett års sikt, upp från en nettoandel på 18 procent i januariundersökningen. Ser man till hur de placerat sig påstår en nettoandel på 55 procent att de redan är överviktade i europeiska aktier.

Det är framförallt Eurozonens aktier man gillar dock: man avser numera nettoundervikta Schweiz, Storbritannien och Sverige närmsta året.

Samtidigt minskar nettoandelen som överviktat USA-aktier till 6 procent, från 24 procent i januariundersökningen.

Sammantaget har nettoallokeringen till både aktier och kassa ökat mellan månaderna. Aktieövervikten ökar från 51 till 57 procents nettoandel och kassaövervikten ökar från 17 till 22 procents nettoandel.

Det sker samtidigt som förvaltarna säljer av obligationer, vilka 79 procent av förvaltarna påstår är övervärderade som tillgångsslag.

Undersökningens globala del innefattade 157 deltagare med 459 miljarder dollar under förvaltning.

Enkäten genomfördes mellan 6 och 12 februari av undersökningsbolaget TNS på uppdrag av Bank of America-Merrill Lynch.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.