Hårdare krav på information om bolån

Konsumenten ska få en starkare ställning gentemot banken när bolån tas. Banken måste bland annat förklara varför kunden erbjuds en viss ränta, enligt förslag i Bolåneutredningen som presenterades i dag.

Utredningens huvuduppgift har varit hur EU:s bolånedirektiv ska genomföras i svensk rätt, men den har även övervägt hur transparensen ska kunna öka och hur en sundare amorteringskultur kan uppnås.

– De direktivstyrda reglerna kräver att vi inför hårdare informationskrav. Det blir fler regler om informationsgivningen i marknadsföringen. Kreditgivarna måste också ha allmän information om vilket produktutbud man har så att konsumenten långt innan man börjar förhandla om ett bolån kan få en överblick över vilka bolån som finns, säger utredaren Jonas Högström.

Vid sidan av direktivets förslag om öppenhet om hur bolåneräntan sätts ska förklaring lämnas om hur långivaren kommit fram till sin ränta, om genomsnittlig faktisk ränta på bolån av samma slag och finansieringskostnaden för dessa lån.

Utredningen föreslår också en betänketid i samband med ett erbjudande om bolån. Det innebär att kreditgivaren blir ensidigt bunden av sitt erbjudande under en sjudagarsperiod. Det blir också förbjudet för kreditgivaren att kunna kräva att kunden också måste köpa andra finansiella produkter för att få ett bolån

Kreditgivaren måste även förklara för konsumenten vad det kostar att enbart ta ett bolån i förhållande till ett paketerbjudande.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG