Hassler: Riksbanken bör inte ta rygg på Fed

Riksbanken bör inte följa Federal Reserves exempel och sänka reporäntan på grund av oro för coronavirusets möjliga effekter på ekonomin. Det säger John Hassler, professor i internationell ekonomi.

“Nej, absolut inte”, säger han och tillägger att han ställer sig mycket frågande till Feds åtgärd.

“Det syns ju inget i USA:s ekonomi än av coronaeffekter”, säger han.

Hassler noterar att Sverige än så länge bara påverkas genom att vissa företag har svårigheter att få fram komponenter till sin produktion, “men detta kan inte fixas med penningpolitik”.

“Om BNP går ned lite grand på grund av minskad efterfrågan i spåren på coronaviruset är det bara något man får tugga i sig”, enligt professorn.

Men om virusutbrottet förvärras och leder till att exportföretag i Sverige måste säga upp personal kan finanspolitiska åtgärder behöva sättas in, enligt Hassler, som pekar på att det förslag om korttidsarbete som regeringen i dag, torsdag, lämnar till lagrådet kanske skulle kunna tidigareläggas. Det är tänkt att träda i kraft i augusti.

“Om banker får problem då kan man gå in med penningpolitik, men det är i ett mycket senare skede”, enligt Hassler.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.