Hedgefonder – nu på börsen

Hedgefonder och riskkapital i ett och samma bolag - se där ett vinnande recept för en framgångsrik börsnotering. Fortress aktie rusade med 68 procent när den klev in på New York-börsen för två veckor sedan. Bubbelvarning?

Många var skeptiska till Fortress noteringsprospekt. Företaget såldes för 18,5 dollar per aktie, ett pris som skulle ge företaget en högre vinstvärdering än den som gäller för exempelvis investmentbanker och vanliga fondförvaltare. 25 sidor av prospektet ägnades också åt alla de riskfaktorer som investerare bör tänka på, bland annat företagets stora beroende av ett fåtal nyckelpersoner, den stenhårda konkurrensen i branschen och den mycket svajiga resultatutvecklingen.

Men de som tackade nej till Fortress gick miste om den mest framgångsrika större amerikanska börsnoteringen på länge. Fortress aktie steg direkt med 68 procent till 31 dollar, vilket gav ett p/e-tal på 40. Som jämförelse kan sägas att en investmentbank som Goldman Sachs har ett p/e-tal på 11 och den mer traditionellt inriktade fondförvaltaren Legg Mason ett på 24. Finansbolag brukar betinga låga p/e-tal för att vinstutvecklingen är så ”slagig”, som det heter på det språk som just finansmänniskor lystrar till.

Men jämförelsen med investmentbanker är ändå orättvis då Fortress är den första aktie i sitt slag att handlas på en börs. Fortress är ett finansbolag inriktat på vad som kallas för alternativa investeringar, med totalt 30 miljarder dollar, eller 210 miljarder kronor, under förvaltning. 17,5 miljarder dollar ligger i olika private equity-fonder, 9,4 i hedgefonder och 3 miljarder i fastighetsbranschen. En härlig blandning av tre för närvarande mycket heta affärer, med andra ord. Affärsidén är att kombinera den relativa långsiktighet som präglar private equity-branschen med de snabbare affärsmöjligheter som erbjuds i förvaltning av hedgefonder.

Fortress har också en förkärlek för kreativa affärer som emellanåt väcker viss uppmärksamhet. Exempelvis var det Fortress som lånade ut 270 miljoner dollar till populärmusikanten Michael Jackson och tog 50 procent av hans rättigheter till både sin egen och Beatles musik, totalt 200 låtar, som säkerhet.

Och Fortress utveckling de senaste åren har inte varit något att skämmas för. Sedan 1999 har företagets private equity-fonder, som köper, strukturerar om och säljer vidare hela företag, gett en avkastning på i genomsnitt 40 procent per år. Hedgefonderna har de senaste fem åren haft en genomsnittlig avkastning på 14 procent.

Denna utveckling har förstås gjort företagets fem grundare stenrika. Efter börsnoteringen kontrollerar de alltjämt större delen av företaget, och är tillsammans goda för ungefär 70 miljarder kronor.

Trots att USA är hemvist för lejonparten av världens alla private equity-bolag och hedgefonder, så har alltså ingen av alla förvaltare som specialiserat sig på dessa instrument valt att notera sin aktie på en amerikansk börs. Orsaken är de strikta och betungande lagar och regler som kräver stor öppenhet från företagen om deras investeringar och avlöningssystem. Så i stället har vissa av dem sökt sig till Europa. Bland annat noterade private equity-bolagen KKR och Apollo var sin fond på börsen Euronext i fjol. Men aktierna har inte lockat till sig något större intresse, vilket i sig är en förklaring till att Fortress trots de hårdare kraven på transparens valde New York-börsen.

Fortress aktie är därför ett helt unikt inslag på New York-börsen, något som gör att den tilldrar sig extra intresse.

Men det finns de som tolkar den hejdlösa vurmen för Fortress som att marknadens riskvillighet åter igen ligger på en osunt hög nivå. Och nästan samtidigt som Fortress gjorde sin börsdebut släppte också investmentbanken Dresdner Kleinwort en uppmärksammad analys av hedgefondindustrin. Analysen i korthet: Jordens växande antal hedgefonder förvaltar nära 10 biljoner kronor, och med sin höga belåning kontrollerar de runt 3 procent av världens finansiella tillgångar, i somliga sektorer bra mycket mer än så. Med sina höga transaktionskostnader och förvaltningsavgifter måste de generera uppåt 20 procent i årlig avkastning för att andelsägarna ska få 10 procents avkastning. Problemet är att väldigt många hedgefonder tar snarlika positioner.

Med belånade pengar försöker de flesta hedgefonder, runt 70 procent enligt Dresdner, göra sig en hacka genom att spekulera i minskande prisskillnader mellan olika tillgångsslag. De senaste åren har detta resulterat i en allt lägre volatilitet på olika marknader, något som i sin tur gjort det allt svårare för många hedgefonder att tjäna tillräckligt med pengar.

Men innan någon oförutsägbar och olycklig händelse tvingar fram en massiv likvidering av hedgefondernas tillgångar, och därmed orsakar svåra konsekvenser för hela affärsvärlden, en utveckling som Dresdner spekulerar i, så lär vi hinna se fler fondbolag följa i Fortress fotspår. Den framgångsrika börsnoteringen kommer att få fler hedgefondförvaltare och riskkapitalbolag att söka sig till New York-börsen. Och kanske även till Stockholmsbörsen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.