Hemberg: ”Regeringen har kuppat igenom ISK-förslaget”

Skatten på investeringssparkonton (ISK) och kapitalförsäkringar höjs från årsskiftet med 0,25 procentenheter. Avanzas sparekonom Claes Hemberg, är besviken. "Regeringen har lyckats lura Alliansen medan de har suttit och halvsovit", säger han.

Under torsdagen stod det klart att skatten på ISK-konton höjs från årsskiftet. ISK-kontot introducerades för fem år sedan som en enkel och lättbegriplig sparform som människor uppmanades att spara i som alternativ till dyrare och krångligare fondkonton.

– Det är lite tråkigt att politiker inte förstår att de drar undan mattan för flera miljoner sparare. Hittills har två miljoner svenskar öppnat ISK-konto, risken är nu att det inte blir så många fler, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

– Det verkar vara en städtrasa som tas fram då och då för att nysta runt med och klämma ut mer skatt, fortsätter han.

Beslutet var tyvärr väntat, säger sparekonomen.

– Alliansen hade kunnat kräva att ISK-beslutet fattades i pensionsgruppen. Men istället lät man regeringen kuppa igenom förslaget.

Alla beslut om svenskarnas långsiktiga privatekonomi fattas i pensionsgruppen, säger sparekonomen. Men i fallet med ISK har pensionsgruppen inte gjort det.

– Alliansen hela tiden har varit emot förslaget, de borde ha krävt att omröstningen skulle göras i pensionsgruppen. Regeringen har lyckats lura Alliansen medan de har suttit och halvsovit.

I en färsk rapport uttrycker internationella Valutafonden IMF oro för svenskarnas ökande sparande. Svenskarna har ökat sitt sparande mer än något annat OECD-land efter finanskrisen. Baksidan är att privatkonsumtionen som tillväxt- och jobbmotor inte växlar upp med samma kraft som vid tidigare konjunkturtoppar, står det i rapporten.

– Vi alla räknar på olika sätt, säger Claes Hemberg.

Han säger att det såklart finns de politiker som vill att svenskarna ska konsumera mera för att få fart på tillväxten.

– Jag fokuserar på sparandet. Jag tycker att de svenska spararna betalar för höga avgifter och räntor. Var och en ska få bestämma hur mycket de vill ha på kontot.

Claes Hemberg har varit väldigt aktiv i debatten om höjning av ISK-skatten. Nära 35 000 svenska sparare har skrivit under den namninsamling han startade i början av september när förslaget lades fram. Nu är han besviken, men han medger att skatteförändringen inte slår alltför hårt mot spararnas plånböcker.

– Det är ingen allvarlig skattehöjning, men bara känslan av att regeringen drar i snöret då och då gör att det blir en snubbeltråd och att man inte längre kan planera sitt sparande.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.